2021. január 20., szerda

A 168 ÓRA JANUÁR 21-I SZMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168ORA.HU
2021.01.20.


„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.

Oltás előtti csönd

Az utóbbi tizenegy esztendő, a NER-világ legkiszámíthatatlanabb éve előtt állunk. Tizennyolc hónap van hátra a választásokig, és történelmi léptékű recesszió („az utóbbi száz év öt legrosszabb évének egyike”), világot megrázó tömegjárvány, a rendszer érzékelhető térvesztése a Bermuda-háromszög három sarokpontja. Gépünk valahol eltűnt a ködben. Megpróbáljuk kitalálni, hol van. 

Vakcina a kínai piacról – Nyilvánosság nélkül nincsen bizalom

„További vizsgálatokat igényel” – mondta a kínai Sinopharm vakcinájáról az M1-nek Lukács Ferenc, a gyógyszerhatóság, az OGYÉI ellenőrzési főosztályának vezetője, miután Pekingben úgynevezett „jó gyártási gyakorlat” inspekciót végzett. A vakcinát biztonságos körülmények között, korszerű gyárban állítják elő, ám hatásosságát tovább kell tanulmányozni – mondta. A szakértői álláspont aligha szolgál a miniszterelnök örömére, aki szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában azt kérte, hogy a hatóság a lehető leggyorsabban mondjon A-t vagy B-t, hiszen „itt van több mint milliónyi kínai vakcina, amit néhány napon belül az emberek rendelkezésére tudnánk bocsátani”. Az nem derült ki, hogy az „itt” mit is jelent, hol is van ebben a mondatban.

Aki nem oltat, ne is dolgozzék?

A koronavírus elleni oltás önkéntes – hangoztatják a kormányok. Azonban egyre több helyen merül fel, hogy nem a kormány, hanem a munkáltatók tehetnék kötelezővé a vakcinát – ez lehetne a munkavállalók visszatérésének feltétele. Az Egyesült Királyságban már akad olyan cég, amely megtette ezt a lépést, Magyarországon viszont erre nincs lehetőség – legalábbis hivatalosan. 

Hogyan lett Izrael az oltás bajnoka?

Az EU-s oltási program nyögvenyelősen, akadozva halad, és az USA-ban sem látszik a fény az alagút végén. Több közel-keleti országban viszont megdöbbentően gyorsan juttatják el a vakcinát a lakosokhoz. Izrael pedig köztük is toronymagasan vezet. Miben áll a sikere? 

Nyitni vágyó kocsmák, elszállt százmilliárdok

Mindössze néhány száz kocsmáros és büfés nyit ki stikában. Az itt-ott kinn felejtett hamutálak, a tisztára törölt asztal árulkodó jel lehet, hogy ott valamilyen kiszolgálás történik. A falusi boltok, amelyek a kocsma mellett működnek, csak eladják a sört. Akinek hiányzik a társaság, az valahogy ott ragad a régi törzshely teraszán, és az egymásra borított asztalok mellett fogyasztja el a csavaros kiflit és a kísérőt. 

Csak akarat kérdése, megmaradhat-e a Wichmann

A műemlékvédelmi intézményrendszer formális léte ellenére politikai akarat hiányában nehéz megvédeni bármely, a közvélemény által értékesnek tekintett épületet – erről tanúskodik a Wichmann épületének sorsa. Politikai akaratot viszont akár egy blogbejegyzés is szülhet, ha elég nagy hullámokat ver. 

Nem rajzolni akarnak egy ideális kormányt

Bár a három független képviselőként politizáló politikus nem csatlakozhatott az ellenzéki pártok egyezségéhez, a véleményük mégis megjelenhetett a tárgyalásokon. Elmondják, miket tartanak az esetleges kormányváltás utáni fontos teendőknek. 

Szétszakítva

A hatóság egyre több gyereket szakít ki családjából nehezen védhető indokokra hivatkozva, hogy aztán a szülők hónapokig, akár évekig tartó harcot folytassanak visszaszerzésükért. Akárhogy is zárul az ügy, a gyerek mindenképpen veszít: retteg sérül, és bizonytalanságban él. Személyes sorsokon keresztül, szakemberek segítségével pillantottunk be a kiemelési ügyek és a gyermekotthonok kegyetlen valóságába, hogy végül ráeszméljünk, a gyermekvédelem szomorú állapota az egész társadalomról állít ki nyugtalanító diagnózist. 

Kamu tudomány és diplomabiznisz

Amióta világszerte felütötte fejét ez a pandémia, egyre-másra kerülnek elő olyan csodaszerek, amelyekről a készítőjük azt állítja, aki az ő tablettáját, cseppjeit, löttyeit szedi, issza, nyugodtan jöhet-mehet a világban, a vírus nem fogja megtámadni. Hogy hitelesebb legyen a szavuk, a nevük elé doktori címet biggyesztenek, mások valamiféle tudományos fokozatra is hivatkoznak. Ha kicsit jobban megkapargatják, a legtöbbjükről kiderül, hogy egyáltalán se nem tudósok, se nem kutatók, de gyakran még a diplomájukat is „piacon” vették. 

Nincs jó lépése Putyinnak

Alaposan feladta a leckét az orosz elnöknek Alekszej Navalnij ellenzéki politikus azzal, hogy hazatért. Vlagyimir Putyin nem szeretné magára ölteni a vérszomjas diktátor mezét, azt viszont látni sem bírja, hogy kihívója szabadon lázít, és szervezkedik ellene. 

Itt a vége?

Impeachmenteljárást indítottak Donald Trump ellen, alelnöke is hátat fordított neki, és még a golfpályáján rendezendő eseményeket is lemondták. Véget ért az üzletemberből lett tévésztár elnöksége, sőt, ha sikeresen vonják felelősségre, még a későbbi indulástól is eltilthatják. 

Tőrőlmetszett rajnai – Nem fordul jobbra Laschettel a CDU

A merkeli irányvonal folytatását, az európai integrációs törekvések erősítését várják a legnagyobb német párt, a CDU szombaton megválasztott új elnökétől. A Fidesz és az Európai Néppárt viszonyára rövid távon és közvetlenül aligha lesz hatással a döntés. 

Függetlenség a periférián

Fodor Tamás meglehetősen markáns személyiségű színész, rendező elhatározta, hogy nem válik helytartók katonájává. Úgy gondolja, a diktatúra nem mindig a feljelentés eszközével él, hanem azzal a szervezett hatásmechanizmussal, amely képes a renitens művészt úgymond a helyes útra terelni. 

„Individualista vagyok, másképp működöm”

Varga Tamás szobrászművész – Varga Imre fia – a siófoki városatyáktól azt a feladatot kapta, hogy készítsen az édesapjáról egész alakos szobrot. Édesapjához, a művészethez és a szakmához való viszonyáról kérdeztük.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.