2021. június 1., kedd

MIRE JÓ EGY BARÁTSÁG?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2021.05.28.


A jelen lapszám nyomdába adását követő napon az országgyűlés általános vitát tartott a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozását célzó törvényjavaslatról, és azt ujjongó örömmel elfogadta. Sajnos a vita részleteire nem áll módomban reflektálni, hiszen ezt a szöveget két nappal korábban írom, a szavazás eredményének megjósolásához azonban Teiresziász látnoki képességeire nincs szükség.

Az történik, amit főméltóságú kormányzó urunk akar, vagyis Fudan fölött ugyanolyan közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány bábáskodik majd, amilyeneket a kormány az elrabolt közjavak kevésbé monumentális kupacai fölé rendelt annak érdekében, hogy azokba senki bamba képű szegénylegény bele ne botolhasson. Vannak viszont árnyalatnyi különbségek is. Az elrabolt közjavak el vannak rabolva, ám a közpénz a továbbiakban is csordogál beléjük, míg ezzel szemben a Fudan nem elrabolva lesz, hanem befogadva, másrészt abba a közpénz nem csordogálni, hanem ömleni fog.

A másik különbség abban áll, hogy az energetikai vagy a pénzintézeti szektor, netán a médiapiac lenyúlásának az értelme köznapi ésszel is belátható, a Fudan körüli kavarás valódi céljára viszont sűrű homály borul. Abba felfoghatatlan összegeket tolunk anélkül, hogy hasznosságát illetően bárki kompetens személy bármiféle racionális magyarázattal próbálkozna előállni.

Hogy Kínának mért jó ez, arra van magyarázat. Azért, mert cementből, acélból és más efféléből sokkal többet gyártanak, mint amennyire szükségük van, továbbá munkaerőből se szenvednek hiányt, sőt. Az Út és Övezet programot részben épp a fölöslegek lekötésére találhatták ki. Hogy Magyarországnak mért jó, az már nehezebb kérdés. A választ talán csak egy ember ismeri, ő azonban nem beszél róla, vagy ha mégis, akkor rébuszokban, és közben kevélyen bazsalyog...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.