2021. július 8., csütörtök

TOVÁBB GYORSULT AZ EURÓPA-BAJNOK SZINTRŐL A MAGYAR INFLÁCIÓ

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.07.08.


Tartósan 5 százalék felett ragadta az infláció Magyarországon, a júniusi 5,3 százalék ráadásul még nagyobb is, mint az áprilismájusban mért 5,1 százalék, amely a legmagasabb volt az Eurostat által figyelt országok mezőnyében.


Az áremelkedésről szóló hírek és személyes tapasztalatok intenzitása alapján persze nem feltétlenül meglepetés a KSH által ma reggel közölt adat, a korábbi években ugyanakkor az volt a tapasztalat, hogy ezek a benyomások sokszor nem tükröződtek a hivatalos adatokban.

Erről most szó sincs, igaz, a mostani megugráshoz az ingyenes parkolás megszűnése is kellett. A másik oldalon viszont az üzemanyagok drágulása már kevésbé járult hozzá az infláció elszaladásához, mint április-májusban. Nem azért persze, mert olcsóbbá vált volna a benzin vagy a gázolaj, hanem azért, mert az éves bázisból már kiesett az az időszak, amikor (a kőolaj világpiaci árának összeomlása miatt) a legolcsóbbak voltak tavaly az üzemanyagok. Ezek drágulása tavasszal még 36-39 százalékos volt, júniusban már csak 24,2 százalékos.

Megjelentek viszont olyan hatások, amelyek minden bizonnyal a gazdaság újranyitásához kötődnek. Az üdülési szolgáltatások 7,3 százalékkal drágultak egy év alatt, az éttermi étkezés 6,1 százalékkal, míg a munkahelyi étkezés 7,6 százalékkal kerül többe átlagosan. Épp ma reggel írtunk arról, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő éttermekben valószínűleg elkerülhetetlenek a további béremelések, ami az éttermi árakat is tovább húzza majd felfelé...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.