2021. július 8., csütörtök

SZÜKSÉG ÉS NEM KEDVEZMÉNY LEHET A ZÖLD LAKÁSHITEL - JÖVŐ ÉV KÖZEPÉRE TOLTÁK KI A SZIGORÚBB ENERGETIKAI ELVÁRÁST

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.07.08.


Kaptak némi haladékot a szigorú energetikai előírások teljesítése alól az újonnan készülő lakások, de a türelemnek jövő nyárra vége lehet. Akkortól csak olyan épület kaphat használatbavételi engedélyt, amely legalább BB minősítésű. A jegybank által bejelentett „zöld” lakáshitel így létfontosságú is lehet.


Az eredeti előírások szerint az idén már csak olyan új ingatlan kaphatott volna használatbavételi engedélyt, amely legalább „közel nulla energiaigényű". Ez azt jelenti, hogy energiahatékonysága eléri a költséghatékonyság szintjét, valamint legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ, vagyis legalább BB energetikai osztályú besorolást kap. Magyarországon egyelőre alig találni ilyen ingatlant, a korszerű szintet meghaladó lakások aránya öt százalék alatti.

Aligha véletlen, hogy az épületek energetikai előírásait tartalmazó (7/2006. TNM) rendeletet viszont csendben módosították. Egy 2021. március 11-étől hatályos passzus szerint, ha az építészeti-műszaki tervezési dokumentáció alapján az épület kialakítása nem közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigényű, és a használatbavételre 2020. december 31. napját követően kerül sor, a kemény elvárásnak csak 2022. június 30. utáni használatbavétel esetén kell megfelelni.

Aligha meglepő, hogy mindez jókora plusz költséget is jelent. Már évekkel ezelőtt megjelent olyan becslés, amely szerint az új energetikai szabályok miatt kétszeresére is emelkedhetnek az árak. A mostani drágulás mellett belegondolni is szörnyű, mekkora szorzóról lehetne beszélni. (Azt meg csak halkan jegyezzük meg, hogy az energetikai elvárások bevezetését amúgy egyre halogató állam jelenlegi beavatkozása még akár tovább ronthat is a helyzeten.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.