2021. augusztus 11., szerda

KULTURÁLIS GYEREKPROGRAMOKRA NINCS PÉNZ, DE HONVÉDELMI TÁBOROKRA MINDIG FUTJA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: b1.hvgblog.hu
2021.08.08.


Ezen a nyáron minden eddiginél több, összesen 29 gyerektábort szervez a Magyar Honvédség. A néhány napos gyerekprogramok legnagyobb előnye a rendezvények honlapja szerint:

A nyári szünidőben, az iskolai kötöttségeket elfelejtve szükség van a kikapcsolódásra, új élmények átélésére, új barátok megismerésére. A táborokban mindezt egész hetes élményként, katonák társaságában élhetik át a fiatalok.

A táborok tematikája rendkívül változatos: az alapszemlélet közvetítésén túl van többek közt túlélőtábor, hagyományőrző tábor, földön, vízen és levegőben egyaránt zajló programok.

A célcsoport a 12-15 éves korosztály, egy-egy tábor 5 napig tart. A befizetendő részvételi díj nagyon alacsony, napi 1250 Ft-ra jön ki gyerekenként. A többi költséget, illetve az egyáltalán nem olcsó felszereléseket az egyenruháktól a segédkiadványokon át a sporteszközökig (amelyek között ugyanúgy van focilabda, mint légpuska), a honvédség állja. Azaz a magyar állam. Még ennél is pontosabban: a magyar lakosság, azok is, akik a gyerekeiket inkább botanikustáborba küldik, mint honvédségi programokra.

Leginkább ezzel a van a gond. Nem is azzal, hogy vannak gyerekek, akik szeretnek katonásdit játszani, vagy érdekli őket a haditechnika: hiszen miért is ne ismerkedhetnének meg a honvédség működésével játékos keretek között? De az arányok legalábbis elgondolkodtatóak. Az Erzsébet-táborokon kívül, ahová néha ellátogathatnak kormánypárti politikusok boldog gyermekekkel fotózkodni, nincs olyan nyári gyerekprogram, amely akkora támogatást és figyelmet kap, mint a honvédelmi táborok. A gyerereket valószínűleg sok más dolog is érdekelné ezen kívül, de a kormány valahogy mégsem érzi szükségesnek, hogy ugyanennyi erőforrást fordítson kulturális, művészeti vagy tudományos témájú nyári elfoglaltságok támogatására...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.