2021. augusztus 5., csütörtök

PÁR KIVÉTELLEL ELTÜNTETTE AZ ALDI ÉS A LIDL AZ ALAPVETŐ ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK SZEZONJÁT

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2021.08.05.


Pár hétig még nagyban érik a magyar paradicsom és paprika, de a lecsószezon már a végéhez közeledik. A paradicsom kilója tavaly nyár közepén az Aldiban és a Lidlben akció nélkül 400 forint volt, eddig idén is 400 forintra ment le, a paprika pedig a jelek szerint tavaly és idén is 700 forintnál érte el a legolcsóbb periódusát. Semmi meglepetés nincs abban, hogy ennek a két zöldségnek az ára nyáron jóval alacsonyabb, mint télen, a paradicsom az elmúlt télen 900 forintig kúszott fel, a paprika pedig 1200-1300 forintnál tetőzött a két népszerű diszkontban. A szezonalitás tipikus jelét látjuk, az árak télen majdnem duplájára emelkednek, hogy aztán nyárra újra mérséklődjenek.

Érdemes azonban megnézni az alábbi két grafikont, amelyre a paradicsomon és paprikán kívül több más alapvető zöldség és gyümölcs árváltozását is feltettük. Az adatok nem a hivatalos statisztikából, hanem a saját gyűjtésünkből származnak, ugyanis 2020 januárja óta minden hónap utolsó napján megnézzük 42 termék árát a két boltban (illetve idén már a Penny Marketben és a Tescóban is).

Az egyes elemek változási görbéje külön-külön is látható, a termék nevére kattintva lehet levenni vagy hozzáadni őket a grafikonhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.