2021. november 25., csütörtök

„MAJDNEM FELVÁGTAK OK NÉLKÜL, HA NEM ÁLLOK KI MAGAMÉRT!” – MEGRÁZÓ TÖRTÉNETEKKEL ÁLLNAK KI ANYÁK A SZÜLÉSZETI ERŐSZAK ELLEN

MÉRCE
Szerző: BOGDÁN ERIK
2021.11.24.


„Kérlek legközelebb ne rángasd ki belőlem a méhlepényt!”, „Ne nyúlkálj belém indokolatlanul, és ne próbáld meg elhitetni velem, hogy ha fájdalomra panaszkodom közben, vagy vizsgálat után vérzek, akkor az »vele jár«”, „Ne nyomd ki a gyermekemet, ne törd el a vállát”, „»Kedves« Doktor úr! Ha nem tágított volna kézzel, akkor nem lenne teljesen érzéketlen a hüvelyem és a szex nemcsak gyerekcsinálásról szólna, hanem a gyönyörről is”
.

A fenti sorok csak néhány a számtalan vallomás közül, melyeket édesanyák osztottak meg a Másállapotot a szülészetben civil szervezet Facebook-oldalán posztolt „Nő a hangunk! A ti üzeneteitek” című albumában. A képeken magyar anyukák megrázó történeteit olvashatjuk, melyben arról számolnak be, hogy miként vették figyelmen kívül kéréseiket a szülészeteken, illetve milyen lekezelően vagy erőszakosan bántak velük az orvosaik.

A „Nő a hangunk” kezdeményezés célja a szülészeti ellátás reformja. Ennek érdekében vasárnapra tüntetést is szervez a Másállapotot a károsult nők történeteinek megosztása mellett.

A csoport tagjai évek óta dolgoznak a magyarországi szülészeti ellátás problémáinak nyilvánosság elé tárásáért és azok megoldásáért. A mind offline, mind online formát öltő kiálláshoz számos hasonló tematikájú szervezet és egyesület csatlakozott.

A tüntetés szervezői kiemelik, hogy működő szakmai felügyelet és valós jogérvényesítési lehetőségek hiányában a rendszerhibák, a szülészeti erőszak, a jogsértések és a káros gyakorlatok növekvő terhét a nők és a családok egyedül viselik, miközben a megfelelő szülészeti ellátás biztosítása állami feladat lenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.