2021. december 15., szerda

KEN FOLLETT: ORBÁN NEM VALAMI KEDVES FICKÓ, NEM IGAZ?

HVG
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2021.12.15.


A világ egyik legnépszerűbb írója, A katedrális vagy a Tű a szénakazalban szerzője új regénye kapcsán adott interjút a hvg.hu-nak, amelyben szókimondóan és nyersen mondta el a véleményét Orbánon kívül Trumpról is, beszélt könyvei híres szexjeleneteiről, és elárulta, melyik legendás amerikai politikus rajong a könyveiért.


Ken Follett 1949-ben született Walesben, és fiatal újságíróként némi keresetkiegészítésként kezdett thrillereket írni, de pár év után a Tű a szénakazalban című kémregénye egy csapásra világhírűvé tette: több mint tízmillió példányt adtak el belőle, és hamar film is készült a regényből Donald Sutherland főszereplésével. Innentől kémregényeinek bérelt helye volt a bestseller-listákon, de A katedrális című történelmi regénye új műfajban is elhozta számára a világhírt, így mára ő az egyik legtöbb példányt eladott író a világon.

A brit Munkáspárt elkötelezett támogatójának a világ számos országában – köztük Magyarországon is – egyszerre jelent meg novemberben a legújabb regénye, a Soha. Follett már az év elején elmondta egy sajtótájékoztatón – amelyen a hvg.hu is jelen volt –, hogy a regény alapját egy felismerése adta: az első világháború úgy robbant ki, hogy valójában egyik politikus sem akart volna háborút indítani, a racionálisnak és logikusnak tűnő döntéseik végül mégis ide vezettek.

Follett a Sohában ezt a helyzetet modellezi a közeljövőben: egy szudáni terrorista lead egy lövést Csádban egy kínai gyártmányú fegyverrel egy amerikai katonára, és máris érintetté válik a világ két legnagyobb hatalma és szövetségeseik is. A regényben az amerikai elnök, a kínai hírszerzés vezetője, Észak- és Dél-Korea vezetői és a kínai elnök a főszereplők, valamint egy Csádból Európa felé tartó menekült: a Soha fő kérdése az, elkerülhető-e az egész civilizációra veszélyt jelentő atomháború, ha eszkalálódnak a nemzetközi politika konfliktusai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.