2021. december 15., szerda

MÁRIS VESZÍTENEK A NYUGDÍJASOK - A VÁRTNÁL KEVÉSBÉ EMELT KAMATOT AZ MNB

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.12.15.


A legfrissebb előrejelzés szerint csak 2023-ra normalizálódhat az áremelkedés. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tovább emelte az alapkamatot, de felfelé módosította inflációs prognózisát is. Az év eleji nyugdíjemelés így máris csekélyebb lehet a drágulásnál.


Jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett 3 százalék helyett – jelentette be egy hete Orbán Viktor miniszterelnök. A döntést a jegybank előrejelzésével indokolta. Az MNB legfrissebb prognózisában most a korábbi 4,6-4,7 százalékról 5,1 százalékra emelte idei inflációs várakozását. Ez két dolgot jelent. Részben azt, hogy a kormányt a korábbi, szintén igen magas szint nem annyira zavarta. Másrészt viszont a legújabb előrejelzés szerint még a megemelt emelés sem lehet elég a nyugdíjasoknak.

Nagyon bíztatónak a továbbiak sem látszanak. Az MNB mától 2,4 százalékra emelte az alapkamatot, a jegybank alelnöke, Virág Barnabás (képünk) pedig a döntés után tájékoztatón egyértelművé tette, hogy már úgy látják: az infláció csak 2023 első félévében érheti el a kívánatos mértéket. Az elhúzódó inflációs nyomás hosszú alapkamat-emeléseket indokol, folytatódik a kamatemelések havi sorozata 2022-ben is.

Az egy dolog, hogy mennyi a hivatalos infláció, az viszont már más kérdés, ezt mennyire hiszik el – például a nyugdíjasok. Olvasóink jelzése szerint sokan kételkednek. Az viszont már ütősebb, hogy nem csak a köznapi emberek, hanem az MNB volt elnöke, egyetemi tanár, Surányi György is hangot adott kételyeinek.
Az MNB-ben mindenesetre arra számítanak, hogy a novemberi 7,4 százalékos infláció (ami 14 éves rekord) lehetett a csúcs. További kockázatok viszont még így is akadnak. Virág jelezte például: kiindulási alapjuk, hogy jövőre a járványhelyzet rendeződésével az ellátási zavarok is megszűnnek. (Ha ez nem így lesz, az nyilvánvalóan plusz gondokat okozhat.) További bizonytalanságot jelenthet még az alelnök szavai szerint, hogy miként alakulnak januárban a szokásos átárazások...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.