2021. december 15., szerda

MILYEN ÖTÖDIK HULLÁMOT OKOZ AZ OMIKRON? DÉL-AFRIKÁBAN MÁR LÁTJÁK, NAGY-BRITANNIÁBAN KÉSZÜLNEK

TELEX
Szerzők: HALÁS NIKOLETT, JOÓB SÁNDOR
2021.12.15.


A Dél-Afrikában uralkodóvá vált omikron variáns egy hónap alatt olyan magas fertőzöttszámokat produkált, ami a korábbi járványhullámokban kétszer ennyi idő alatt következett csak be. Bár sok a fertőzött, és emiatt sokan is vannak kórházban, az elhunytak száma látványosan nem emelkedik. Nagy-Britanniában már most kétnaponta duplázódnak a számok, és az év végére válhat dominánssá az új változat. Kezdődik a versenyfutás az idővel, fel kell pörgetni a harmadik oltásokat.


Hivatalosan Magyarországon is megjelent a koronavírus új, omikron nevű variánsa. Az eddigi változatoknál gyorsabban terjedő, de feltehetően nem veszélyesebb variánst egy házaspár szervezetében mutatták ki. Korábban egy Magyarországról Izraelbe érkező utasnál is kimutatták az omikront, ami arra utal, hogy itt fertőződhetett meg. Várható volt, hogy az új variáns nálunk is megjelenik, miután a legtöbb környező országban már kimutatták a jelenlétét.

Magyarországon még mindig a delta variáns a meghatározó, közel 100 százalékban ez okozza a megbetegedéseket. A delta által okozott negyedik hullám már túl van a csúcson. A hétnapos mozgóátlagok alapján november 26-án tetőzött nálunk a napi új fertőzöttek száma, ami azóta folyamatos csökkenésben van...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.