2021. december 15., szerda

TÁVHŐELLÁTÁSI KRÍZIS: GYORS TŰZOLTÁSBA KEZDETT A KORMÁNY

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2021.12.15.


Azonban az energiaárak őrjítő hullámvasútja ellen érdemi védelmet csak a megújuló alapú házi-kisközösségi energiatermelés jelentene.

A hazai távhőpiacon a magas gázárak miatt egyre inkább kibontakozó ellátási válság kezelésére tegnap több állami intézkedés is megjelent. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közlése szerint a győri, önkormányzati tulajdonú távhőcég, a Győr-Szol, mostantól jövő hét keddig az ország biztonsági tartalékaiból kap gázt. A cég eddigi - a svájci Zugon keresztül magyar hátterű - gázszolgáltatója, a Global NRG, a jogi kereteket feszegetve az elmúlt hetek során több alkalommal is a hosszú távú szerződésükben rögzített tarifák újratárgyalását kérte az önkormányzattól. Majd egy késve fizetett számlára hivatkozva felmondta azt. Elemzők a Global NRG lépései mögött azt sejtik, hogy az általa beszerzett gáz árának megugrása miatt a korábban megkötött szerződés alapján csak jelentős veszteséggel értékesítette volna azt tovább. A győri polgármester több alkalommal jelezte: a változtatások több milliárdos többletköltséggel fenyegették a várost, a felmondást jogi útra terelik, a lakók pedig nem maradnak fűtés nélkül. A MEKH-határozat szerint a győri távhőcégnek a következő hét nap során új szerződést kell kötnie. Ez a város szempontjából szintén jelentős költségemelkedéssel fenyeget.

Elemzők szerint a több mint hatszázezer lakás melegét biztosító hazai távhőágazat valamennyi szereplője hasonló cipőben jár. Sok függ persze a korábban megkötött gázbeszerzési szerződés tartalmától, illetve jelenlegi tárgyalási stratégiájuktól, de a tapasztalatok szerint a honi kereskedők a tél közepén is képesek felhagyni a számukra veszteséget hozó gázellátással...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.