2021. január 25., hétfő

EGY JÁRVÁNYÉV KARIZMATIKUS „VEZÉRDEMOKRÁCIÁBAN”

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2021.01.25.


2020-ban a magyar közéletben minden a feje tetejére állt, miközben a káosz és komplexitás alatt minden maradt a jól megszokott, régi kerékvágásban – ezzel az elsőre ellentmondásosnak tűnő kijelentéssel summázza a tavalyi járványévet az a politikai évkönyv, amelyet a Policy Solutions kutatóintézet mutatott be a múlt héten. Az angol nyelvű, Hungarian Politics in 2020 (Magyar politika 2020-ban) ezzel az értékelésével fején is találta a szöget, és nem csupán a koronavírus-járvány által meghatározott évről, de a kortárs magyar politikai rendszer általánosabb, éveken átívelő természetére is jól rávilágít.

Első látásra, egy ilyen kiadvány külföldi olvasóközönségnek készül, olyan politika iránt érdeklődőknek, akik átfogó képet szeretnének kapni arról, mi is történt Magyarországon 2020-ban. Pedig azoknak is hasznos olvasmány, akik állampolgárként résztvevői voltak ennek az évnek. Az évkönyvet olvasva szinte minden oldalon volt egy „basszus, tényleg, még ez is megtörtént” élményem.

COVID-fronton a tanulmány fő megállapítása, hogy a tavaszi első hullámot a kormány sikerként könyvelhette el, főleg azért, mert a járvány maga nagyvonalakban elkerülte a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportokat. A kormány viszont egy masszív kórházi ágykiürítési művelettel túl is reagálta a védekezést, amivel feltehetően több társadalmi kárt okozott, mint amennyit megelőzött.

A második hullám viszont már telibe találta a magyar lakosságot, a kormány ennek ellenére hosszú ideig a gazdaság működésének fontosságát hangsúlyozta, későn reagált a vírus terjedésére, és elsődleges prioritása nem a védekezés, hanem a közbeszéd, a járványnarratíva ellenőrzése volt. A kormányzati felkészültség és hősies harc projektálása, illetve a negatív fejlemények miatti felelősséghárítás központi szerepet játszott ebben a folyamatban, de a közbeszéd alakításának, irányításának olyan proaktív lépései is nagy teret kaptak, mint a decemberi identitáspolitikai vonal, amely a hagyományos családmodell és nemi szerepek alkotmányos és törvényi körülbástyázását hozta...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.