2021. április 6., kedd

ALAPÍTVÁNYBA HURCOLT EGYETEMEK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.04.06.


Újabb tíz egyetem modellváltását megalapozó javaslatait nyújtotta be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az Országgyűlés elé az 2021. március 31-én. Egyet ebben a formában hoznak létre, és az Eszterházy Károly Egyetem is átkerül az Egri Főegyházmegye fenntartásába. Az ITM szerint a törvénycsomag Magyarország stratégiai céljainak elérését, versenyképességének erősítését, gazdaságának fenntartható növekedését szolgálja. Az ellenzék szerint azonban az egyetemek modellváltása csak tulajdonos-váltás, az államot megtestesítő kormány saját embereinek kezébe, a szó szoros értelmében tulajdonába ad felsőoktatási intézményeket. Van, aki szerint ez nem más, mint zsarolás, bicskanyitogatóan gátlástalan, erkölcstelen, aljas dolog. A kormány egyébként a felsőoktatás átalakításáról szóló javaslat mellett, a húsvéti hosszú hétvége előtt egyébként 31 javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé. Ezek többsége a közvagyon átruházásáról szól.


Az ITM honlapján jelent meg, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtotta az Országgyűlés elé újabb tíz egyetem modellváltását megalapozó javaslatait 2021. március 31-én.: „A szenátusok kezdeményezéseinek, egyértelmű támogató döntéseinek megfelelően, újabb tíz egyetemen indulhat meg a modellváltás. A már rugalmasabb keretek között működő tíz egyetemhez 2021. augusztus 1-jével csatlakozhat a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. A világhírű borvidéken – külföldi példák alapján – megalapítják a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézményt, a Tokaj-Hegyalja Egyetemet. Szintén szenátusi kezdeményezésre, a történelmi hagyományoknak megfelelően, az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerülhet az Eszterházy Károly Egyetem.

Az ITM közleményében szerepel az is, hogy: „A felsőoktatás minőségi átalakítását szolgálja, hogy 2021. szeptember 1-jétől teljesítményelvű finanszírozási rendszer lép életbe. A kormány az intézményeket fenntartó alapítványokkal hosszú távú (15-25 éves) stratégiai megállapodásokat, és három-öt éves finanszírozási szerződéseket köt. A modellváltás nyomán, ugyanakkor az egyetemek saját bevételszerző képessége is növekszik.”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.