2021. július 29., csütörtök

A MELEGELLENES RETORIKÁVAL AKÁR ÚJ SZAVAZÓKAT IS PRÓBÁLHAT SZEREZNI MAGÁNAK A FIDESZ

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2021.07.29.


Kevés kétség férhet ahhoz, hogy a pedofíliát és a homoszexualitást összemosó törvénnyel (pdf), és ennek nyomán utólag bedobott nemzeti konzultációval, népszavazással a Fidesznek politikai jellegű céljai vannak. Az viszont már nem teljesen világos, hogy mi a konkrét terv: a tábor egyben tartása vagy inkább új szavazók megszerzése a 2022-es választások előtt. A magyar kormánypárt mögötti szellemi műhelyeknek kétségkívül részletesebb adatok állhatnak rendelkezésére a kérdés eldöntéséhez, de mi most nyilvánosan elérhető közvélemény- és társadalomkutatási adatokra támaszkodva próbálunk választ adni erre a kérdésre.

Amikor a politika ráveti magát valamilyen vitás társadalmi kérdésre, legyen szó az abortuszról, a halálbüntetésről, a klímaváltozásról vagy az LMBTQ-jogokról, általában két különböző folyamat indul be. Egyik oldalról a pártok elkötelezett támogatói, látva a politikusok jelzését, alkalmozkodnak saját oldaluk pozíciójához, akár saját korábbi nézeteiket is felülbírálva. Azoknál viszont, akik párthoz vagy politikai oldalhoz kevésbé kötődnek, de fontosnak tartják a vita központjába terelt ügyet, akár a pártválasztást is meghatározhatják ezek a kérdések. A politikusok tehát, ha jól ítélik meg a helyzetet és képesek meghatározni a közéleti témákat, akkor az ilyen ideológiai törésvonalak mélyítésével növelhetik saját táboruk elkötelezettségét, és akár új szavazókat is szerezhetnek.

A magyarországihoz számos kérdésben nagy hasonlóságot mutató lengyel kormánypárt a tavaly nyári elnökválasztáson sikeresen használta fel a homofóbkártyát. Andrzej Duda szinte kizárólag a lengyel iskolákban a diákokra leselkedő LMBTQ-ideológia rémképével kampányolt a varsói polgármester Rafal Trzaskowski ellen. Ennek egy szűk győzelem lett a jutalma 2020 nyarán. De nem is ez volt az első alkalom, hogy Lengyelországban valaki sikeresen lovagolta volna meg a melegellenességet, 2005-ben Kazimierz Marcinkiewicz lengyel kormányfőjelölt természetellenesnek nevezte a homoszexualitást, majd e kijelentését követően közel egy évig volt az ország miniszterelnöke...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.