2021. szeptember 20., hétfő

LEÁLLÁS UTÁN ÚJRAKEZDÉS: MEGERŐSÍTETT INFORMATIKAI HÁTTÉRREL FOLYTATÓDIK AZ ELŐVÁLASZTÁS

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL, VAS ANDRÁS
2021.09.20.


A szombati hackertámadás után mától újból lehet szavazni az ellenzéki kormányfő- és képviselőjelöltekre. Állítják, a rendszert megerősítették, adatszivárgás nem történt.


Megerősített informatikai háttérrel folytatódik hétfőtől az ellenzéki előválasztás, miután a szombati indulás után pár órával ismeretlen eredetű túlterheléses támadás miatt le kellett állítani a szervereket így az internetes, valamint az utcai voksolást is. Pedig az érdeklődés már a reggeli órákban nagy volt a választók részéről, számos szavazóhelyiségnél nem sokkal nyitás után sorok alakultak ki. Az előválasztás technikai lebonyolítását végző aHAng platform kampánykoordinátora, Hajdú Gergő lapunknak azt mondta: bár a rendszer indítása előtt több terheléses tesztet is végeztek, ilyen összetettebb, több lépcsőből álló visszaélésre nem számítottak. 

– Az ügy kivizsgálása még tart, de az biztos, hogy nem az általunk használt szoftverrel volt probléma. A technikai hátteret megerősítettük, így már egy újabb, a szombatihoz hasonló támadást is ki tud majd védeni a rendszer – ígérte az aHang kampánykoordinátora. Hozzátette: a vizsgálat eredményeitől függően akár igazságügyi szakértők bevonására is sor kerülhet majd. Hajdú Gergő azt is elmondta, adatszivárgás szerencsére nem történt és az érvényesen leadott szavazatok is megmaradnak. Megígérte azt is, hogy a leállás miatt elvesztegetett időt pótolják.

A vasárnap este érkezett hírek szerint végül úgy döntöttek, hogy két nappal meghosszabbítják az előválasztás első fordulóját.

– A hatalom megijedt attól, hogy az emberek szombat reggeltől tömegesen akarják kinyilvánítani a véleményüket az előválasztáson, tömegesen kívánnak hitet tenni a változás mellett. Ám hiába indítottak támadást az intézmény informatikai rendszere ellen, innen is üzenjük nekik: tervük nem fog megvalósulni – írták közös közleményükben az ellenzéki pártok képviselői. A szombaton történtekért egyértelműen a kormányt és Orbán Viktor miniszterelnököt tartják felelősnek, mint fogalmaztak, "nekik az az érdekük, hogy a demokratikus folyamatokat megakasszák, meggátolják, és folytassák azt a politikát, amelynek lényege nem az emberek képviselete, hanem kiváltságaik megtartása, a közérdek megakadályozása, a közjavak lenyúlása és kontrollja". 

A Civil Választási Bizottság elnöke, Magyar György nem akarta kommentálni az ellenzéki pártok vélekedését, ugyanakkor jelezte, biztosan külső hatásra állt le az informatikai rendszer, mert amikor már nem volt szavazás, mintegy három órán keresztül tovább folytatódott a terhelés. 

A kormánypártok szombaton nem reagáltak a történtekre, a Fidesz csak vasárnap adott ki egy szűkszavú közleményt, amelyben azt üzenték az ellenzéknek: "saját bénázásukat ne kenjék másra".

Sorok a zárás előtt vidéken is

Bármi volt is az informatikai rendszer leállásának hátterében, az bizonyosnak tűnik: ott ahol kinyitottak a szavazóhelyiségek, meglehetősen sokan próbáltak szavazni már az első órákban is. 

A vártnál nagyobb érdeklődés kísérte az ellenzéki előválasztást például Somogyban. A pártok delegáltjai, illetve a sátorfelelősök lapunknak elmondták, maguk is meglepődtek, hogy már az első napon, mennyien akartak voksolni. 

– Sajnos mindenkit meg kellett kérnünk, hogy jöjjenek vissza a jövő héten, ugyanis be sem tudtunk lépni a rendszerbe, így nem működtek a tabletek sem – mondta Árok Kornél, aki az MSZP delegáltjaként a somogyi 4. választókerület taszári szavazópontján segítette volna az előválasztás lebonyolítását. Pedig már a reggel kilenc órás nyitáskor vagy tizenöten várakoztak, s utána még legalább ennyien jöttek egy órán belül. 

Ami egy kétezer fős településen még akkor is szép szám, ha a korábbi választások alapján Taszárt baloldaliként könyvelték el. Nem véletlen, hogy amikor a kétharmad 2011-ben átrajzolta a választókerületeket, akkor a Kaposvár melletti hajdani katonafalut – és szomszédait, ahol szintén sok egykori katona, illetve katonai reptéri dolgozó lakott – a siófoki körzethez csatolták, az erősen jobbos balatoni településekkel ellensúlyozva az ott élők szavazatait… 

Még komolyabb tömeg gyűlt össze a somogyi 2-es választókerületben a nagyatádi sátornál, ahol 250-300-an várakoztak türelemmel, hogy leadhassák szavazatukat. Mivel a rendszer egy órával a reggel nyolcas nyitás után leállt, ez csak töredéküknek sikerült, ám a szervezők lapunknak elmondták, az ellenzéki választók nem háborogtak, elbeszélgettek egymással, s jelezték, amint lehet, visszatérnek. A választás nagyatádi lebonyolítóit amúgy meglepte a fokozott érdeklődés. Mint mondták, nem gondolták, hogy már az első nap első délelőttjén ekkora érdeklődés mutatkozik. Úgy vélték, ebben közrejátszhatott, hogy Nagyatád ellenzéki vezetésű város, s így az itt élőknek nem kell tartaniuk, hogy az önkormányzat részéről retorzió éri őket, ha kiderül, az ellenzéket támogatják. 

A somogyi 1. választókörzetben, Kaposváron is egy órán át lehetett csak voksolni a rendszer leállásáig, s a korai időpont ellenére ez cirka három tucat szavazónak sikerült is, míg ugyanennyien már nem tudták leadni szavazataikat. Miután a sajtóból sokan értesültek róla, hogy elhalasztották a voksolást, a délelőtt folyamán már kevesebben érkeztek, de mindannyian jelezték, amint lehet, visszatérnek, ugyanis nagyon fontos számukra az előválasztás: végre látják az esélyt, hogy le lehet váltani a Fideszt. - Vas András

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.