2021. szeptember 20., hétfő

NEM ORBÁNT KELL MOST LEGYŐZNÜNK

TELEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2021.09.20.


Öt miniszterelnök-jelölt harcol egymással az előválasztás első fordulójában, de mindannyian más kiinduló helyzetből, más eséllyel, más tervekkel szálltak be a küzdelembe. Ezért aztán más és más számít sikernek, illetve kudarcnak Karácsony, Dobrev, Jakab, Fekete-Győr és Márki-Zay számára. Elemezzük a miniszterelnök-jelöltek mozgását, lehetséges sikereiket és kudarcaikat, és hogy milyen eredményt érhetnek el az előválasztáson.

- Márki-Zay Péter már tavaly nyáron bejelentkezett, de egyetlen párt sem állt be mögé. Milyen eredménnyel lehet elégedett?

- Jakab Péter egy romokban lévő Jobbikkal komolyan gondolta januárban a miniszterelnökséget? Hogy jutott el a DK-val való paktumig?

- Fekete-Győr András és a Momentum miért nem tudott előrelépni a 2019-es, számukra kiváló EP-szereplés után? És miért nem lép vissza?

- Dobrev Klára miért nem akarta sokáig igazán a miniszterelnök-jelöltséget?

- Karácsony Gergely miért utolsóként, sokak szerint fáziskéséssel szállt be az előválasztási harcba?

A hivatalosan már szombat óta zajló, ám a technikai nehézségek miatt leállított és igazából csak hétfőn kezdődő ellenzéki előválasztás egyértelműen legfontosabb kérdése: ki lesz a közös miniszterelnök-jelölt, aki a közös listát is vezetni fogja, Orbán Viktor kihívója és egyben az ellenzék formális vezetője lesz jövő áprilisig.

Ez azért kulcskérdés, mert Orbán Viktor 11 éves kormányzása alatt most először történik meg, hogy egyetlen vezetője lehet az ellenzéknek: 2014 előtt a Mesterházy Attila–Bajnai Gordon párharc határozta meg az ellenzéki oldal mindennapjait (Gyurcsány Ferenc közöslista-igényével együtt), 2018 előtt pedig Botka László kiszállása után Vona Gábor, Karácsony Gergely és Szél Bernadett próbálta az ellenzéki politikát így vagy úgy dominálni (Gyurcsány Ferenc különlista-igényével együtt).

A 2022-es választás előtt teljesen új a politikai szituáció: a centrális erőtér megszűnt, az ellenzék fajsúlyosnak nevezhető szereplői összefogtak, és egy az egy ellen állnak majd ki a fideszes jelöltekkel szemben. Ebből következően – bárki is lesz végül a 106 jelölt és a miniszterelnök-jelölt – eddig nem látott, érdemben szoros eredményt fog produkálni a Fidesszel szemben.

A 106 egyéni választókerületben egy fordulóban (a legfrissebb döntés szerint szeptember 28. keddig lehet szavazni), míg miniszterelnök-jelölt személyéről két fordulóban döntenek az előválasztók...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.