2021. szeptember 20., hétfő

LAKÁSELADÁS: NAGYOT VÁLTOZNAK A SZABÁLYOK - GOND LEHET AZ AUTÓBEÁLLÓ ÉRTÉKESÍTÉSEKOR

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.20.


Úgy döntött a Kúria, hogy hiába sok a tulajdonos a teremgarázsban, ha valaki elad egy helyet, a többieket külön-külön bizonyítható módon értesíteni kell. Nem elég tehát a kifüggesztés. Ez persze – bár sokaknak okozhat gondot – eltörpül az ingatlan-nyilvántartási szabályok jelentős átszabása mellett.


Az új társasházakban általános, hogy az autók teremgarázsban kapnak helyet. Ilyenkor a lakást ugyan külön helyrajzi számon jegyzik be, a gépkocsik beállóinak területe viszont közös tulajdonban van. Sok tulajdonos esetén általános gyakorlat (nemcsak garázs, hanem például az úgynevezett szövetkezeti házaknál is), hogy a vételi ajánlatot kifüggeszti a tulajdonos. Ez pedig a Kúria döntése szerint – ismertette a Csetneki Ügyvédi Társulás – nem elég.

A legfőbb bírói fórum leszögezte: eladáskor postai úton vagy személyesen mindenkinek megismerhetővé kell tenni a vételi ajánlatot, hogy elővásárlási jogukat gyakorolni tudják. A Csetneki véleménye szerint így akár több százezer forintba is kerülhet a sok tértivevényes levél és ügyvédi munkadíj. A per alapját képező adásvételi szerződésben egyébként egy budapesti ingatlant 67 beállásos teremgarázs meghatározott tulajdoni hányadával adtak el.

Az eladó arra hivatkozott, hogy a jogszabály szerint, amennyiben a nyilatkozat beszerzése a jogosult tartózkodási helye vagy más körülményei miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevő késedelemmel járna, a bejegyzéshez elegendő a szerződő felek együttes nyilatkozata. A Kúria viszont felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a passzust két másik is megelőzi, amelyek előírják: csatolni kell az elővételi jogról lemondó nyilatkozatot, illetve ha a jogosult nem nyilatkozott, annak nyilatkozattételre való írásbeli felszólítását tértivevénnyel, átvételi elismervénnyel. A lemondó nyilatkozatok pedig a perbeli esetben egyértelműen és elismerten nem álltak rendelkezésre.

A Kúria álláspontja szerint a közlési kötelezettség alól nem lehet mentesülni a tulajdonostársak nagy számára hivatkozva olyan esetben, amikor a tulajdonos az adásvétel tárgyát képező ingatlanban vagy egyébként belföldön lakik, és a közlés semmiféle érdemi nehézségbe nem ütközik. Az ügyvédi iroda szerint várható, hogy a kormányhivatalok földhivatalai felülvizsgálják eddigi változatos gyakorlatukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.