2021. október 1., péntek

OROSZORSZÁG, PUTYIN - ÉS A VILÁG: SZ. BÍRÓ ZOLTÁN, TÖRTÉNÉSZ / A FRIDERIKUSZ PODCAST 23. ADÁSA

FRIDERIKUSZ PODCAST
Szerző: FRIDERIKUSZ SÁNDOR
2021.09.30.Oroszországban szeptember 17-18-19-én tartották a parlamenti választásokat, amelynek eredményeként siker koronázta a megannyi ármányt és cselszövést, ugyanis a Vlagyimir Putyin államfőt támogató Egységes Oroszország Párt kétharmados, tehát alkotmányozó többséget szerzett, de a maradék egyharmad hely többségét is álellenzéki tömörülések kapták. 

Ez a választás alkalmat kínált nekünk arra, hogy a legalaposabb tudással rendelkező szakértővel (aki ráadásul nagyon közérthetően fogalmaz is), Sz. Bíró Zoltán történésszel beszélgessünk Putyin szűnni nem képes hatalommániájáról, sorvadó ellenfeleiről, a szavazási csalások egyre rafináltabb módozatairól - és aztán már kitágítva a horizontot - az orosz gazdaság roskatag állapotáról, Oroszország helyéről a világban. 

De aztán az is az elemzés tárgya, hogy nagyhatalom-e még Oroszország, Kínával elképzelhető-e az orosz összefogás, Amerikával kapcsolatban mi Putyin minimál-vágya, illetve, hogy szüksége-e van az oroszoknak olyan hídra, amelyre a magyar politika vezetés - kérve vagy kéretlenül - ajánlkozik. 

Előre szólunk: az interjúban rengeteg párhuzamot fognak felfedezni Oroszország és Magyarország politikai vezetésének gondolkodása között! És ezúttal azért mertünk másfél órás terjedelemre vállalkozni, mert a Buda Péter nemzetbiztonsági elemzővel júliusban készített interjúnk, amely azt vizsgálta, merre tart a világ, máig a második legnézettebb beszélgetésünk volt, idáig 745 ezer nézővel (szept.27.)! Ez az interjú legalább olyan alapos és szerteágazó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.