2021. október 1., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: MANCS.HU
2021.09.29.


A SZERK.


A SZERK.
Hahó, a tenger!

Elköltözött Magyarországról Orbán Ráhel és a férje, Tiborcz István a három gyerekükkel, mégpedig a dél-spanyolországi Marbella városába – a nagy hírt múlt pénteken közölte a Blikk, megjegyezve, hogy bár az információ helytálló, azt hivatalosan még nem erősítette meg egyik érintett sem.

A SZERK.
Zombiparadicsom

Emlékeznek a Sarudy lány lakodalmára? És Kis Jánosra azon a lakodalmon? Rá nem szokott emlékezni senki, hisz addig sem létezett, amíg úgymond élt.

PUBLICISZTIKA

ANTAL DÁNIEL
Alul a víz, felül a gálya
Miniszterelnök-jelölti stratégiák és a népszuverenitás helyreállítása

Az előválasztási kampány újranyitotta a magyar politikai nyilvánosságot, és lőn: öt párt valódi alternatívákat tárt a demokratikus tábor szavazói elé. A sok nehézség árán létrehozott ellenzéki előválasztás első miniszterelnök-jelölti vitáján öt különböző karakterű politikus tűnt fel a színen, a másodikon pedig ugyanők már komoly vitába bocsátkoztak, és két igencsak különböző jövőképet vetítettek elénk.

EGOTRIP

SZÉCSI NOÉMI
Nem és nem
A bennünk élő tálib

Arról álmodozom, hogy egyszer majd én is ráérek annyira, hogy lesz időm másokat feljelenteni. Mindezt a békés nyugdíjas éveimre tervezem, már amennyiben lesznek ilyenek, noha a gazdasági előrejelzéseket tekintve ezek eljövetelében egyre kevésbé hiszek.

VÁRHEGYI ÉVA
Ekotrip
Moratórium: végtelen történet?

Harmadszor hosszabbította meg a kormány a másfél éve meghirdetett hitelmoratórium időtartamát, ezúttal egészen a jövő év közepéig.

VAJDA MIHÁLY
Szókratész hazajár
Nyüzsgés mindenütt

Halló, Szókratész, te szuszogsz ott? Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar visszajössz. Tán csak nem itt érzed magad a legjobban?

BELPOL

INTERJÚ
„Naponta hallunk új ötleteket”
Petschnig Mária Zita közgazdász

A kormány már külső forrásokból, az államadósság terhére növelné a mozgásterét a választás előtti osztogatáshoz, miközben a NER-birodalomnak juttatott hatalmas pénzek nem növelik a versenyképességet. A Pénzügykutató Zrt. a napokban teszi közzé legfrissebb elemzését a magyar gazdaság helyzetéről – a tanulmány vezető szerzőjét faggattuk.

MI VAN A CSEH KATALINNAL SZEMBEN INDÍTOTT LEJÁRATÓ KAMPÁNY MÖGÖTT?
Sárból vádat építeni

A „Cseh Katalin-ügy” volt a Fidesz válasza a Pegasus-botrányra. A kormánypárti média több mint két hónapja futtatja a sztorit, és több hatóság is vizsgálódik a momentumos politikus korábbi nyomdaipari cége körül. A vádak mögé néztünk.

A PEGASUS-ÜGY ÉS A TÁRSADALOM, AMELYET HIDEGEN HAGY
Jelblokkoló tokban

Két hónapja tudjuk, hogy a magyar kormány az izraeli NSO cég kémfegyverével, a Pegasussal figyelt meg többek között újság­írókat és ellenzéki üzletembereket, politikusokat is. Legutóbb lapunk munkatársáról, Németh Dániel fotóriporterről derült ki, hogy feltörték a telefonját. Vajon miért nem rázza fel ez a mocskos ügy a társadalmat, és mi lesz velünk, ha átalusszuk ezt a botrányt is?

JOBBOLDALI SEREGSZEMLE A BUDAPESTI DEMOGRÁFIAI CSÚCSON
A nagy család

Negyedik alkalommal tartott demográfiai csúcsot a kormány. Az abortuszelleneseket, homofóbokat és bevándorláselleneseket felvonultató rendezvény a valós problémák helyett sokkal inkább a kulturális és ideológiai harcról szólt.

KÜLPOL

INTERJÚ
„A változáshoz több év kell”
Artyom Srajbman belarusz politikai elemző a vérbe fojtott ellenállásról

Meddig maradhat még Lukasenka hatalmon, és ha egyszer távozik, hogyan teszi azt? Milyen szerepe lehet ebben Oroszországnak, és mit érnek az uniós szankciók Belarusz ellen? Artyom Srajbman belarusz politikai elemzővel Ukrajnában, a Lviv Media Forumon beszélgettünk emigrációról, ellenzékről és Belarusz jövőjéről.

NÉMETORSZÁG VÁLASZTOTT
Egy ide, egy oda

A szociáldemokraták győztek, de nem annyira, hogy elvegyék a kereszténydemokraták kedvét a kormányalakítástól. Hogy melyikük jelöltje lesz a kancellár, két kisebb párttól, a Zöldektől és a szabaddemokratáktól függ.

IRÁNI KOMMUNISTÁK KIKÉPZŐTÁBORA ALBÁNIÁBAN
„Élcsapatot építünk”

A népi modzsahedek a múlt század hetvenes évei óta aktív fegyveres mozgalma immár egy NATO-tagállamban is tanyát vert. A Szovjetunió egykori iráni kedvencei most amerikai pénzből készülnek hazájuk úgymond felszabadítására. A helyi ellenzék potenciális veszélyforrásról beszél, a táborlakók egyre frusztráltabbak.

FILM

INTERJÚ
„Mindig volt forgatókönyv”
Kende János operatőr

Több mint hatvan játékfilm fűződik a nevéhez, a legtöbbet Jancsó Miklóssal forgatta. 1989-ben a világ száz legjobb operatőre közé választották. A kilencvenes évek közepétől tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőri szakán, a tavalyi egyetemfoglaláskor súlyos betegsége ellenére is őrséget állt. Az idén 80 éves operatőrrel a 100 éve született Jancsó emlékét is felidézzük.

TÉVÉSMACI
Rókacirok

Amikor Sztupa és Troché szemet vetettek a szolgáltató szektorra, gondos piackutatást végeztek, de a kezdősebességet mégis a folyvást adomázó Ómafa adta meg.

KRITIKA

DOKUMENTUMFILM
Farkasok az erdőben
Vít Klusák, Barbora Chalupová: Csapda a neten

A cseh gyerekek 60 százaléka internetezik szülői felügyelet nélkül. A gyerekek 41 százalékának küldtek már pornográf képeket. Minden második gyerek cseveg idegenekkel. 20 százalékuk egy találkozótól sem riadna vissza. Hogy mi a helyzet a magyar gyerekekkel?

KÖNYV
Utazók, nomádok
Olga Tokarczuk: Nyughatatlanok

Különös, nehezen megfogható könyvnek tűnik Olga Tokarczuk magyarul most Hermann Péter nagyszerű fordításában megjelent kötete.

KIÁLLÍTÁS
Gyermekké tettek

Posztfelnőtt/Posterwachsen

Mielőtt félreértenénk: a Knoll Galéria csoportos, majd’ húsz művet, illetve művészcsoportot felvonultató kiállításának eredeti, német címe a kurátor, Robert Pfaller alkotta (eredetileg kötőjellel írt) kifejezés nem azonos a magyar böngésző elsőre kiadott pornóoldalain használatossal.

SZÍNHÁZ
Természetet játszani

Rügyek és gyökerek/Roots and Shoots

A Markó-Valentyik Anna rendezte Rügyek és gyökerek „ökotudatos csecsemőszínház”; kérdés, hogy e jelzős szerkezet melyik tagja zavarba ejtőbb a mégoly tájékozott szülők számára is.

SZÍNHÁZ
Hol rontottuk el?
Anya-e vagy?; S(irály) generáció

A MáSzínház nemrég költözött ide, a Ráday utca 50.-be. A csapatot a szélesebb közönség elsősorban inkluzív előadásairól ismerheti, amelyekben értelmileg sérült és ép színészek játszanak egy színpadon, ám most a fesztiválon bemutatkoztak nem inkluzív előadásaikkal is, köztük egy monodrámával és egy színházi nevelési darabbal.

KÖNYV

FEJES ENDRÉK EGYMÁS KÖZÖTT
„Hogy én vagyok maga”

Az 1848-as szabadságharc után ál-Petőfik tűntek fel, az 1980-as években viszont egy ál-Fejes Endre.

POETA.DOC
Versek a regényben

Bartók Imre–Sirokai Mátyás: Intersztelláris bálnák

ZENE

AZ ABBA FELTÁMADÁSA
Taps után ráadás

Kevesen hitték volna, hogy a járványidőszak legnagyobb szenzációja lesz a svéd poplegenda, az ABBA feltámadása.

MI A KOTTA?
Szíved s eszed szerint

Klasszikus zenei programajánló a 2021/39. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: LEMEZ
Barkóczi Noémi: Dolgom volt

Az animátorként is dolgozó dalszerző-énekesnő négy év után jelentkezett új albummal, saját bevallása szerint a kihagyás oka, hogy alkotói válságba került, és nem tudott megfelelni a magával szemben támasztott elvárásoknak.

VISSZHANG: LEMEZ
Lindsey Buckingham: Lind­sey Buckingham

Az ex-Fleetwood Mac gitáros legenda hetedik szólólemeze már azelőtt komoly jelentőségre tett szert, hogy a nagyobb nyilvánosság megismerhette volna.

VISSZHANG: KÖNYV
Stephen Le
A táplálkozás százmillió éves története

Az emberi táplálkozás történetének felvázolása azért is bajos, mert hirtelen nem tudjuk, milyen régre nyúljunk vissza.

VISSZHANG: KÖNYV
Jung Chang
Nagytestvér, Kistestvér, Vöröstestvér

A milliárdos, a first lady, a kommunista

VISSZHANG: KÖNYV
Jill Barklem: Szederberek összes meséje

Szederberek az az ideális világ, ahol az egerek szerető és gondoskodó társadalomban élnek, megbecsülik és felhasználják mindazt, ami körülöttük van.

VISSZHANG: FILM
A másik én

A hasra, pofára, seggre esés királynője (ún. sztárkomikus) meghasonlás következtében vedel és szív, hisztériázik, a forgatáson tör-zúz, ennek következtében kivágják a szakmából.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
The Premise

Csak ámulni lehet B. J. Novak antológiasorozatának ambícióján, illetve a premissza ambícióján.

VISSZHANG: FILM
Kate

„Egy gyilkosságot akarok bejelenteni.” „Kit gyilkoltak meg?” „Engem.”

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/39.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/39.

Rövid hírek: ózonlyuk, lábnyom, gáz

RÉS A PRÉSEN
„Márványtermekből a közterekre”
Budapesti Őszi Fesztivál

Faix Csaba vezérigazgató, Budapest Brand Zrt.

Szüret 2021/39.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LÉLEK

AZ ANYAI SZERETET HIÁNYA ÉS MÍTOSZA
Örök csatatér

Az általánosan elfogadott vélekedés szerint minden nőbe bele van kódolva az anyaszerep, ám egyre több anya ismeri be, hogy megbánta a gyerekvállalást. A politikának nyilvánvaló érdeke a pronatalista álláspont sulykolása, és bár az interneten egyre divatosabb az anyaság nehézségeiről beszélni, a társadalom szemében még mindig főbűnnek számít, ha egy nő nem boldog anyaként.

TUDOMÁNY

KONYHAI KÉMIA LXV.
Sóból is megárt

Túl sok nátrium, kevés kálium – ezzel járna a sóban gazdag, főleg nyugati étrend, legalábbis némely kutatók szerint. De megmenthető-e a szívünk némi kálisóval?

GASZTRO

ÉTEL, HORDÓ
Buddha Original – Teréz krt. 1.

CHILI&VANÍLIA
A szezon utolsó lecsója

Káposztás lecsó tejföllel, kolbásszal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.