2021. október 1., péntek

MOST LÁTSZIK IGAZÁN, MIÉRT NEM CSÖKKENTETTE A KORMÁNY MÉG JOBBAN A REZSIT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.10.01.


A jelenlegi helyzet megmutatja, hogy mennyire ügyesen taktikázva csinált politikai terméket a lakossági villamosenergia- és gázszolgáltatásból a kormány. Tavaly jelentős tér lett volna rezsicsökkentésre, mivel azonban semmilyen politikai indok nem volt erre, a kormány nem is csökkentette a lakossági árakat. Ennek köszönhetően hatalmas összeg gyűlhetett össze az állami szolgáltatónál, ami pedig most, az elszálló energiaárak idején hatalmas szolgálatot tehet. Még akkor is, ha fogalmunk sincs, pontosan hol van ez a pénz, és meddig lesz elég.

Nagyot húzott a kormány

Tavaly nyár végén úgy tűnt, hogy jövőre – 2014-hez hasonlóan – ismét csodafegyver lehet a rezsicsökkentés a kormány kezében a választásokon. Az Európába érkező amerikai import miatt már évek óta ereszkedő földgázárat ugyanis a járvány soha nem látott mélypontra lökte.

Volt olyan nap, amikor a tőzsdén hatodannyiért lehetett egy köbméter gázt venni, mint amennyit a magyar lakosság fizet érte,

de a 2019 decembere és 2020 novembere közötti egy évben átlagosan is csak a magyar háztartásoknak kiszámlázott díj fele volt a tőzsdei jegyzés*. Bár a gáz külföldi beszerzését végző, és a lakosságot is kiszolgáló állami MVM-csoport nem pont tőzsdei árakon vásárol, a beszerzési árak piaci forrásaink szerint ehhez vannak kötve. Így egész biztosan volt egy bő egyéves időszak, amikor sokkal olcsóbban vehettek gázt, mint amennyiért azt a háztartásoknak adták.

Mivel a hazai lakosság éves fogyasztása köbméterben kifejezve milliárdos nagyságrendű, ez az árkülönbség tényleg óriási nyereséget eredményezhetett. Tavaly augusztusi cikkünkben azt írtuk, hogy aktuális árakon számolva csak 2020. első kilenc hónapjában 56-76 milliárd forint körüli összeget kereshetett az MVM-csoport*. A 2020-as második negyedéves fogyasztási adatok ismeretében látszik, hogy ez a becslés nem volt messze a valóságtól: a többlet 60 és 75 milliárd forint között alakulhatott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.