2021. október 1., péntek

VILÁGRASZÓLÓ ENERGIAVÁLSÁG JÖHET? - EMELKEDIK A BENZIN, AZ OLAJ ÉS A FÖLDGÁZ ÁRA IS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.10.01.


Ma ismét emelkedett a benzinár, és az olaj is felfele tart. Nagyobb gondot okoz azonban világszerte a földgáz árának az emelkedése, miközben a magyar diplomácia Ukrajnával az orosz gáz szállítási útvonala miatt csap össze. Ez hat a villanyra is, mivel az erőművek jó része gázzal működik. A szakemberek már globális energiaválságot emlegetnek.


Ezen a héten másodszor emelkedik az üzemanyagok ára, a benziné 6 forinttal, a gázolajé 8 forinttal. A korábban nem látott gyorsaságú áremelkedés mögött a nyersolaj árának emelkedése és a forint gyengesége áll. Így a benzin átlagára 465 forint, a gázolajé 478 forint lesz, de már ma is akadnak kutak, ahol többet kérnek el egy literért, mint 500 forint. Van szakértő, aki pár éves távlatban már 600 forintot is elképzelhetőnek tart.

De nem csak ezzel van baj. Miközben Magyarország aláírta az újabb 15 éves gázvásárlási szerződést a Gazprommal 4,5 milliárd köbméterről, ami – mivel 3,5 milliárd köbmétert Ukrajnát megkerülve, dél felől szállítanak - komoly ütésváltást idézett elő Magyarország és a tranzitdíjtól így eleső Ukrajna között, világszerte komoly energiaválság fenyeget.

- Ha korai fagyot kapunk, akkor csúnya lehet. Gyorsan csúnya lehet - mondta a CNN-nek Robert Yawger, a Mizuho Securities energetikai igazgatója. Az USA Információs Hivatala szerint ugyanis az amerikai háztartásoknak is körülbelül fele használ földgázt otthoni vízmelegítésre, de a villamosenergia-termelés egyik vezető tüzelőanyaga is a földgáz, aminek az ára több mint 180 százalékkal emelkedett az elmúlt évben.

Nem jobb a helyzet Európába és Ázsiában sem. A földgáz árának bénító emelkedése és a hiány miatt áramszünetek voltak, és átmenetileg gyárak voltak kénytelenek leállni. Az elemzők szerint a gondot elsősorban az okozza, hogy a pandémia okozta gazdasági sokk enyhülésével a gazdasági tevékenység visszapattant, a földgáztermelés azonban nem. A nyári kánikula is növelte a légkondicionáló használatát és az áramigényt. A kereslet így gyorsabban emelkedik, mint a kínálat, ami magasabbra kényszeríti az árakat.

Ráadásul a hideg tavasz kimerítette a földgázkészleteket. Április és május eleje között a kereslet általában enyhül, idén azonban a hideg tavaszi időjárás miatt felhasználták a földgázkészleteket. Az európai szélenergia-termelés nyári nyugodt időjárás miatt szokatlanul alacsony volt, és a szén- és atomerőművek bezárása is emelte az árakat. A helyzetet súlyosbították a termeléskiesések Norvégiában és Oroszországban, de az Ida hurrikán is, amely miatt leállt a Mexikói-öböl olaj- és gáztermelése jó része...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.