2021. november 1., hétfő

EGYRE TÖBBE KERÜL A TEMETKEZÉS, DE AZ ÁLLAM NEM SEGÍT A HOZZÁTARTOZÓKNAK

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2021.11.01.


A temetkezés egyszerűbb formája is egyre nagyobb anyagi teher a hozzátartozóknak, az állam egyetlen komolyabb beavatkozási ötletéből pedig talán évek múlva lesz valami.


Megnőtt a koporsók alapanyagát adó fa, a szállításhoz szükséges benzin és a hűtést biztosító áram ára, ráadásul egyre kevesebb a sírásó. A 15-20 milliárd forint éves forgalmú, kellékgyártókkal és -forgalmazókkal, temetőfenntartókkal és krematóriumokkal együtt mintegy 460 céget számláló szektorban ráadásul a világjárvány alatt megnőttek a munkaterhek.

A terület mindeközben átalakul: a temetőkön kívüli, „külső” cégek gyakran extra szolgáltatásokat kínálnak, ezek akár egymillió forintra is felhúzhatják egy szertartás költségét. Egyre gyakoribb a kisrepülőgépes búcsúztatás vagy éppen a hamvak ékszerbe foglalása.

Emellett a koporsós és hamvasztásos alapszolgáltatás ára szinte folyamatosan, évek óta emelkedik. A temetkezés egyszerűbb formái is egyre nagyobb anyagi terhet jelentenek a hozzátartozóknak, ezért egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a szándékuk szerinti méltó búcsúztatást.

Ugyanakkor ez helyzetbe is hozza a legolcsóbb, nem mindig a legetikusabb módon – például kórházak közelében – hirdető, a különböző szolgáltatásokat átláthatatlanul számlázó szolgáltatókat. A szektor érdekképviseleti szervezetei – elsősorban az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület, illetve a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete – több javaslatot is megfogalmaztak az elmúlt években az állam felé, eredmény nélkül.

Átlagosan 212 ezerbe kerül a hamvasztásos temetés

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatsorából kiderül, hogy idén szeptemberben a koporsós temetési alapszolgáltatás – sírásással, ravatalozással, temetéslevezetéssel, gyászkocsival – 293 230 forint volt, míg a hamvasztás utáni alaptemetésé – ravatalozással, áldozati lánggal, temetéslevezetéssel és az urnát szállító gyászkocsival – 212 210 forint.

A tavaly szeptemberi átlagárakhoz képest ez több mint 10 százalékos emelkedés. A temetkezés ezzel az átlagos inflációnál nagyobb mértékben emelkedő fogyasztói árak toplistáján is előkelő helyen szerepel. Az alábbi grafikonon a temetkezési alapszolgáltatások átlagárának alakulását ábrázoltuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.