2022. január 26., szerda

A DEMOKRATIKUS INTÉZMÉNYEKBE VETETT BIZALMAT GYENGÍTI A VÁLASZTÁSI CSALÁSOK LEBEGTETÉSE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.01.26.


Ügyes taktika elhinteni választások előtt a külföldi beavatkozás lehetőségét, hiszen több haszonnal is jár a politikai szereplők számára. A magyar kormány ki is használja ezeket, igaz, ezekben vannak olyan veszélyek, melyek rossz irányba terelnék a társadalmat a politikai megmérettetés után. Eleve kockázatos ugyanis a választások tisztaságát megkérdőjelezni még akkor is, ha azzal egy esetleges kudarcot meg lehet magyarázni. Az Orbán-kormány régóta veszélyes vizeken hajózik, most azonban a tűzzel játszik.


Jól megmutatta, milyen veszélyes játék csalásról beszélni egy elbukott választás után az, ami az Egyesült Államokban történt egy évvel ezelőtt. A bukott elnök hívei megostromolták az amerikai demokrácia emblematikus intézményeit, olyan helyzetet teremtve, amiről az USA lakosai azt gondolták, csak banánköztársaságokban vagy a megbukott diktátorok hazáiban alakulhat ki. Donald Trump exelnök a mai napig a felszínen tartja azt a jobboldali narratívát, hogy ellenfele, Joe Biden a választási csalással jutott be a Fehér Házba, ezzel tartva lázban saját táborát, amely már a visszavágásra készül.

Valószínűleg a republikánus elnök is sejtette, hogy a külső beavatkozás és a „liberális összeesküvés” narratívájának erősítése jól jöhet számára egy elbukott választás után. A társadalom bizonyos szegmenseiben ugyanis rögzül az a hit, hogy a demokraták nem tiszta eszközökkel szerezték meg a hatalmat. Ez a mélyben izzó düh akár elemi erővel is a felszínre törhet egy kritikus helyzetben, de mindenképpen jól jön a három év múlva esedékes újabb politikai megmérettetésen. Ne feledjük ugyanakkor, hogy Trump esetében komoly előzménye volt a külső beavatkozás lehetőségének, hiszen őt vádolták meg korábban azzal, hogy az oroszok segítették az elnöki székbe.

Az oroszoknak komoly szerep juthat a magyarországi választásokon is, hiszen Orbán Viktor nem titkolt szimpátiával közelít Vlagyimir Putyin elnökhöz, akinek érdeke, hogy a mostani kiélezett nemzetközi helyzetben a magyar kormányfő hatalmon maradjon. Putyinról közismert, hogy nem igazán válogat az eszközökben, amikor az érdekeiről van szó, így a titkosszolgálati módszerektől kezdve a pénzügyi segítségig számtalan lehetőség felmerül, amelyek mind Orbán Viktor hatalmon maradását támogatják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.