2022. január 26., szerda

GYORSTESZTEK: EZZEL IS FIZETHETJÜK A NER-T - MÁSUTT INGYENESSÉG, ÁFAMENTESSÉG ÉS TÁMOGATÁS, NÁLUNK BRUTÁLIS ÁRAK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.01.26.


A gyorstesztek elképesztően drágák Magyarországon – panaszolták (nekünk is) sokan. Mint a nemzetközi körképből kiderül, ez valóban így van. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) átfogó vizsgálata is leleplező eredményre jutott.


Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a GVH a gyorstesztek magyarországi piacáról. Külföldi kitekintésekkel is megspékelt, meglehetősen alapos jelentésükben (ez teljes terjedelemben itt olvasható) megállapították, hogy az önellenőrzésre szolgáló antigén gyorstesztek kiskereskedelmi értékesítésében az árverseny „kevésbé intenzív”. A versenyhatóság feltérképezte az értékesítési láncokat is, és arra jutott, hogy a termékek számos szereplőn keresztül jutnak el a gyártóktól a fogyasztókig.

A sokszor kifejezetten hosszú értékesítési lánc azzal is jár, hogy minden szinten újabb árrések rakódnak a termékek árára. A gazdaságot és a hazai viszonyokat figyelők számára (úgy tűnik, ellentétben a GVH-val) ez nem annyira meglepő. Szinte nincs olyan terület (például tipikusan ilyen a dohánykereskedelem), amelyben ne nyomulnának be azok a cégek, amelyek külön „bárcát” kaptak erre a kormánytól, illetve jó kapcsolatokat ápolnak a kormánypárttal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.