2022. január 2., vasárnap

NAGY NEVETTETŐK: NOVÁK KATALIN NEM LESZ BÁBU ÉS MEGVÉDI A JOGÁLLAMISÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.01.01.


...Novák Katalin azt mondja, hogy “nem lesz bábu”, s akik ezt képzelik, “valójában nem engem, hanem a nőket becsülik le”. Novák Katalin humora több rétegű, egymásra építkezik, mint tengerfenéki struktúrák tektonikus lemezei. Így humorának egyik láthatatlan rétege az a feltételezés, hogy rá bárki nőként tekint, egy másik réteg azzal támadja a hasizmokat, hogy ő a nőket képviseli, testesíti meg. Ennyire rossz véleményünk nincs a nőkről. Az pedig, hogy ha valakinek kifogása van vele szemben, annak nem vele, hanem a női nemmel szemben van kifogása, az humorfesztiválért kiált.

Sajnos, Novák Katalin ezzel borzasztóan lebecsüli a nőket, mert ez a kijelentése egy másik nagy nevettető, Orbán Viktor vicceinek átirata, aki a személyével szembeni kritikákat azonosítja a magyar néppel, Magyarországgal, a magyar emberekkel szembeni kritikával. Novák Katalin ezzel egy epigon, s mivel ezt a női nem képviseletében teszi, az egész úgy hat, mintha a teremtés koronái, a nők, csak a férfiak epigonjai, gyenge utánzatai lehetnének. Ahogy a női nem sínyli meg azt is, hogy mivel Novák valóban csak egy bábu lesz, ez azt a hatást kelti, mintha egy nő csak bábu lehetne.

Novák Katalin fergeteges humorának legbombasztikusabb poénja az, hogy ő nem lesz bábu, ami azt jelentené, hogy az elnöki székbe ülve elveszíti bábu jellegét. Novák ugyanis egy bábu, akit hol a szeretett püspöke, hol Orbán mozgat. Az utolsó önálló gondolata az volt, amikor még a legvadabb feministákat megszégyenítő opuszát írta arról, hogy milyen szar dolog anyának és háziasszonynak lenni. A “Terézanyuságom története” című pályázaton különdíjban részesített irományban lázad az ellen a női szerep ellen, amit képmutatóan követendő ideálként állít az összes magyar nő elé.

Azóta Novák Katalinnak egyetlen önálló döntése nem volt, amivel nem bábuként igyekezett kiszolgálni a hatalmat. Nyomokban sem lehet felfedezni, hogy valaha is szuverén közéleti szereplő lett volna, s ennek köszönheti szédületes karrierjét. Jelölése az Orbán-rendszer államfői posztjára azt jelenti, hogy kiélezett versenyben őt tartották legalkalmasabbnak a bábu szerepére, mert muszáj élő személlyel betölteni a pozíciót, holott a Muppet Show bármelyik figurája is megtenné. Amikor Novák elfogadta a jelölést, azt fogadta el, hogy Orbán bábuja lesz.

A rekeszizmokat megmozgató másik kijelentése a pesti humor legszebb korszakait idézi, Hacsek és Sajó, a legfinomabb kávéházi humor keveredik a piaci harsány népi röhögéssel. Komlós János és Kellér Dezső Kabos Lászlóba és ifj. Latabár Kálmánba oltva, amikor Novák azt mondja a jogállamiság felszámolásának 10. évfordulója előtt, hogy nem fog hozzájárulni a jogállamiság lebontásához. Bruhahahaha. Nem fog hozzájárulni… Hahahahaha… Ez nagyon jó, könnyezünk a röhögéstől...

ITT OLVASHATÓ

De Novák Katalin humora nem áll meg egy Sas-kabaré szintjén, mert ő azt tartja a jogállamiság lebontásának, ha Orbán Viktor keresztényfasiszta diktatúrájának egypárti alaptörvényét változtatná meg egy demokratikus kormány, s a jogállamiságot akarná visszaállítani. Novák a jogállamiság helyreállítását nevezi a jogállamiság lebontásának, ami több mint szóvicc, valódi helyzetkomikum. Molière utódja áll előttünk, aki mindjárt meg is ígéri a kéznek, amelynek a bábuja lesz, hogy a jogállamiság helyreállítását ő elnökként megakadályozza, miközben az ellenkezője lenne a dolga...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.