2022. január 27., csütörtök

NINCS ÜZEMELTETŐJE MAGYARORSZÁG LEGNAGYOBB FEDETT CSARNOKÁNAK, AMELY A 116 MILLIÁRD FORINTBÓL ÉPÜLT

NÉPSZAVA
Szerző: VINCZE ATTILA
2022.01.27.


Öt, általunk kompetensnek gondolt szervezetből négy válaszolt úgy, hogy nem tud semmit az új, húszezer fős aréna jövőjéről. Az állami hivatal hallgat.

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy ki (vagy melyik cég) fogja üzemeltetni az ország legnagyobb fedett csarnokát, a 22 022 néző befogadására alkalmas MVM Dome-ot: az arénában jelenleg a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőinél tartanak, az éremosztó mérkőzések a hétvégén lesznek. A magyar válogatott is itt játszotta csoportmérkőzéseit, de a csapatnak csupán három parti adatott, mert két vereséggel és egy győzelemmel kiesett, és nem folytathatta az Eb-t. A válogatott minden idők legrosszabb Európa-bajnoki szereplésével a 15. helyen zárt, ami azért szurkolói körökben nem okozott osztatlan elismerést. 

A csarnok a jelenlegi információk szerint 116 milliárd forintba került. Az ár a kivitelező Market Zrt. pályázata szerint a lehető legolcsóbb volt, ugyanis a legkisebb ajánlattal nyert: ez akkor bruttó 99,97 milliárd forint volt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a teljes egészében állami forrásból felépült csarnok akkor ennyivel drágult a kivitelezés két éve alatt, vagy ebben már benne vannak-e a korábbi költségek. Ugyanis a kormánynak első lépésként majdnem 14 milliárdért kellett visszavásárolnia a telket attól az ingatlanforgalmazótól, amelyhez a IX. kerület előző, még fideszes vezetésétől került a terület, és a tervezés is egymilliárdos tétel volt. 

Legalább ennyire izgalmasabb kérdés, hogy ki fogja üzemeltetni Európa egyik legnagyobb csarnokát, egyáltalán, szükség volt egy ekkora arénára. Mindenesetre Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, a Fidesz pártigazgatója 2019 utolsó napján egy zárt körű évértékelőn ezt mondta: a Groupama Arénában öt év alatt ezer rendezvényt tartottak, és a nyereséges üzemeltetést látva vették a bátorságot arra, hogy a magyar államnál kérvényezzék a szomszédban épülő, 22 ezres multifunkcionális csarnok üzemeltetési jogának megszerzését is. – Ha megkapjuk az aréna üzemeltetését, nincs szükség egy nyolcezres csarnokra a Fradivárosban – mondta akkor Kubatov Gábor. Kijelentette, a végleges koncepció attól is függ, megkapják-e a csarnok üzemeltetését, amit csak akkor vállalnak, ha az nyereségesen működtethető...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.