2022. január 19., szerda

ŐK AKARJÁK ÁPRILISBAN NARANCSBA BORÍTANI AZ ORSZÁGOT – TÉRKÉPEN A FIDESZES JELÖLTEK

TELEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2022.01.19.


Mi a közös Boldog Istvánban, Simonka Györgyben és Völner Pálban? Mind a három fideszes országgyűlési képviselő egyéniben szerzett mandátumot 2018-ban, választókerületükben kiterjedt hatalmuk van, és mind a hármuk ellen büntetőeljárás indult az elmúlt években. Komoly fejtörést okozhat a Fidesz központjában, hogy megtalálják az utódaikat, de Simonkáé már úgy tűnik, megvan. A Fidelitas egyik alapítóját, az Agrárminisztérium államtitkárát, Erdős Norbertet javasolták a dél-békési szervezetek. Hivatalosan csak január végén dönt a párt országos választmánya a 106 egyéni jelöltről, két kivétellel azonban már össze tudtuk gyűjteni, hogy hol ki indul. A 2018-as választáshoz képest 25 helyen változhat a Fidesz névsora, a legtöbb csere nem meglepő módon Budapesten lesz.


A homokhátsági Öttömösön még nem vágott disznót Orbán Viktor. A hétvégén bepótolta a miniszterelnök, ipponnal két vállra fektetett egy sertést Mihálffy Bélával, a Fidesz szegedi önkormányzati képviselőjével. Disznópörkölés közben aztán Orbán kérdésére a társaságból többen is megerősítették, hogy Mihálffy személyében a legjobb jelöltet indítja a Fidesz Csongrád-Csanád megye 2. választókerületében.

A miniszterelnök a decemberi kormányinfón több, választással kapcsolatos kérdést is azzal került ki, hogy a kampánnyal csak a kampányidőszakban, február közepétől kezd el foglalkozni, a hétvégi látogatását azonban nehéz másként értelmezni. Nem véletlenül döntött úgy, hogy idén a homokhátságon vág disznót, Mihálffy Béla az egyik új jelölt a Fidesz 2018-as névsorához képest.

Gyűjtésünk alapján 25 körzetben már biztosan változtatnak Orbánék a legutóbbi választáson indulókhoz képest, de a végleges névsor csak január végére lesz meg

(cikkünk korábbi verziójában tévesen 23 választókerület szerepelt, de két további körzetben is csere lesz).

A Fidesz hagyományainak megfelelően a választókerületi alapszervezetek december elején tettek javaslatot a helyi képviselőjelöltek személyére, az eredményt a legtöbb jelölt aztán büszkén újságolta el a Facebook-oldalán. Karácsonyra az ország nagy részében már a helyi képviselőjelöltek fotójával, aláírásával dobták be a képeslapokat a postaládákba, hogy az ünnepi jókívánságok mellett arról is tájékoztassák a szavazókat, ki lesz a kormánypárti jelölt az áprilisi választáson.

Az alapszervezetek ajánlását azonban a párt alapszabálya szerint a országos elnökség még felülbírálhatja, a végleges névsorról január 28-án szavaz a Kövér László vezette országos választmány. „A megfelelő időben tájékoztatni fogjuk a jelöltekről a sajtó munkatársait” – ígérték a Fidesz sajtóosztályától, amikor azt kértük, küldjék el a párt egyéni jelöltjeinek névsorát. A jelöltek, a választókerületi elnökök Facebook-oldala alapján azonban két kivétellel már most össze tudtuk szedni, hogy várhatóan kik lesznek a kormánypárt emberei április 3-án. Térképünkön azt is meg tudja nézni, hogy az egyes választókerületekben ki az ellenzéki összefogás jelöltje, és a 2018-as választáson ki nyert...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.