2022. január 19., szerda

A HOLOKAUSZT TÉMÁJÁVAL NEM CSAK A TÖRTÉNELEM TANÍTÁSAKOR KELL FOGLALKOZNI (2. RÉSZ)

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.01.19.


A múltnak valóban mélységesen mély a kútja, ahogy azt Thomas Mann állította. Csakhogy úgy tűnik, az idő a felejtés fátylával igyekszik ezt a mélységesen mély kutat eltakarni. S mivel lassan eltávozik közülünk az a nemzedék, amely átélte a II világháború traumáját, a zsidóüldözést, a gonosz tombolását, már senki sem marad, hogy beszéljen erről a szörnyű időről. Előző cikkünkből a ma 88 éves Spieler Marietta történetét ismerhették meg, aki 11 évesen került a 77 éve felszabadult budapesti gettóba. Most arról írunk, mennyire foglalkoztatják a mai fiatalokat az akkor történtek. Ők azt mondják, hamis az a kijelentés, hogy a generációjuk nem törődik ezekkel, legfeljebb csak csitult az érdeklődésük. Azóta sajnos számos tragédia történt a világban, és ezek viszonylag közel voltak hozzájuk. Ezekről azért kell tudni és beszélni, nehogy a jövőben újra megtörténhessenek.


Gál Péter 1946-ban született. A budapesti nagy gettó felszabadulásának emlékére feltett egy fotót a Facebookra. A képen sok-sok koporsó látszik, és az, ahogy halottakat helyeznek beléjük. Feliratként csak annyi szerepel: 77 éve. Ezért kerestem meg. S, hogy őt miért érintette meg mindaz, ami akkor történt? A válasz egyszerű: „azért, mert zsidó vagyok”. A vészkorszakban sokan meghaltak a családjából. A szülei úgy élték túl, hogy az apja munkaszolgálatos volt, az anyja pedig bujkált. Mind a két nagyapját megölték.

Azt mondja, az ő szülei hála istennek nem voltak a gettóban, de a zsidóüldözésről, a gettóról ők is, mások is beszéltek neki róla. A legjobb barátjának a felesége a gettóban született. Gál Péter szerint már nem emlékeznek az emberek a gettóra. Vagy azért, mert akik emlékeznének rá, már meghaltak, vagy azért, mert nem érdekel senkit. „Én meg is értem a fiatalokat – azóta már a harmadik generáció nőtt fel –, mert nem tudják, hogy mi az. Nem kapják meg a megfelelő tájékoztatást. Kevés azt mondani, hogy gettó, ahol csúnya dolgok történtek, meg hogy meghaltak emberek. Azt felesleges elmondani, hogy 77 éve szabadult fel a gettó. Mi alól? Ki szabadította fel, miért szabadította fel? Azt szülője válogatja, hogy mit mond a gyerekének erről. De már látom az unokámnál is, hogy nem nagyon érdekli ez a téma. Hála istennek, annyira távoli és idegen, egyszerűen nem érzi, hogy ez mi.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.