2022. február 15., kedd

BEZÁRULT AZ OROSZ KATONAI GYŰRŰ UKRAJNA KÖRÜL, ZELENSZKIJ HÁBORÚS SZÓZATOT INTÉZETT A NEMZETHEZ

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2022.02.15.


- Az USA és Nagy-Britannia szerint a héten zajló, Ukrajna körüli hadgyakorlatokból könnyen katonai támadás lehet.

- Az ukrán elnök először beszélt hétfő este erről a lehetőségről. Az angolszászok által jelzett, 16-ra feltételezett támadás napjára munkaszünetet rendelt el.

- Ha lenne is támadás, akkor a legvalószínűbbnek tartott forgatókönyv szerint a kelet-ukrán szakadár területek végső elszakítása volna a célja.

Az USA kormánya pénteken kiszivárogtatta a sajtónak, hogy titkosszolgálatuk információi szerint szerdán, azaz február 16-án indulhat meg az orosz támadás Ukrajna ellen.

Az ukrán kormány hétfő estig azt képviselte, hogy pánikkeltők az orosz támadásról szóló hírek, információik szerint a helyzet veszélyes ugyan, de nincs közvetlen háborús fenyegetés. Hétfő estére azonban változott a helyzet.

Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este a Facebookon szózatot intézett a néphez, és azt mondta, hogy őt is informálták a szerdai, 16-i támadás tervéről, és szavaiból úgy tűnik, hogy ezt most már nagyon is komolyan veszi. Arról beszélt, hogy az ukrán nép harcolni fog a szabadságáért, és hogy az ukrán hadsereg nagyon erős.

Február 16-át, a támadás lehetséges napját munkaszüneti nappá, a Nemzeti Egység napjává nyilvánította hétfő este. Az országot szerdáig fellobogózzák és felkészítik a harcra.

Az elnök felszólította az épp külföldön tartózkodó közszolgákat, hogy 24 órán belül térjenek haza. Az ukrán parlament nem tudta megtartani a hétfői ülését, mert a több mint 400 képviselőből csak 24 jelent meg. A rendkívüli állapot bevezetéséről kellett volna dönteniük. Pletykák szerint nagyon sok képviselő külföldre menekült, azért nem lehetett megtartani az ülést...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.