2022. március 26., szombat

A KÖZÚTI BALESETEK AKÁR 80 SZÁZALÉKÁT MEGELŐZHETI A TECHNOLÓGIA, AMELYBEN EGY MAGYAR CÉG IS ÉLEN JÁR

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2022.03.24.


Önvezető autók helyett már leginkább okosváros-projektekre és a biztonságos, hatékony közlekedésre koncentrál a járműkommunikációs szektor globális élvonalába tartozó magyar cég, a Commsignia. Az akár életmentő V2X technológiára ráugrottak az autó- és bicikligyártók és a telekomcégek is, most egy angliai tesztelésen néztük meg, hol tart a dolog.


Amikor 2019 végén, még éppen a pandémia kirobbanása előtt Svédországban jártunk, hogy megnézzük, hol tart a biztonságos közlekedés ígéretével felfutó V2X járműkommunikációs technológia, még nagyon úgy tűnt, hogy elsősorban az önvezető autók állnak a középpontban. A V2X-szektor globális élvonalába tartozó magyar cég, a Commsignia akkor egy olyan tesztben vett részt, ahol önvezető kamionoknak kellett biztonságosan sávot váltaniuk az autópályán úgy, hogy közben érzékelik a környezetüket, például a mellettük elhaladó két, ember által vezetett autót.

Az első hallásra pofonegyszerűnek tűnő, de hibát nem tűrő pontosságot és komplex döntéshozatali folyamatokat igénylő manőver és a projekt sikeréről akkor riportban számoltunk be, és bár egy-két hónappal később úgy tűnt, hogy a világ szó szerint megállt, a közlekedési technológiák területe nemhogy nem torpant meg a világjárványtól, de még új lehetőségek is nyíltak az egyes koncepciók tesztelésére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.