2022. március 17., csütörtök

„AZ LNG GÁZ MOCSKOS, DE PUTYIN HÁBORÚJA MÉG MOCSKOSABB” – MOLNÁR TAMÁS LEVENTE SZANKCIÓKRÓL ÉS AZ ÚJ EURÓPAI RENDRŐL [HETIVÁLASZ 115]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.3.17.


Németország sokkterápián megy keresztül, a nyugati politikusok a saját szent teheneiket vágják le az orosz szankciók érdekében – mondja podcastunk, a HetiVálasz friss adásában Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. A „környezetvédelem vs. biztonság” meccset megnyerte az utóbbi, az energiafüggetlenségről nincs értelme beszélni, csak ha meg is csináljuk, a kulturális szankcionálás pedig visszafelé sülhet el. Műsorvezetők: Ablonczy Bálint, Borbás Barna.

Részletek a műsorból:

Az európai politikai fordulat egyik szimbóluma, hogy a környezetvédelmi szempontok miatt az energetikában az atomot, a szenet és az LNG-t (cseppfolyósított földgáz) is ellenző német zöldek most hirtelen ezeket is támogatják, csak legyen vége az orosz gázfüggőségnek. Hogy lehet egyszerre környezetvédőnek és háborús héjának lenni?

„Ez elképesztő dilemma a zöldeknek, de igazából másoknak is a német politikában. A megoldás az lett, hogy a jelenlegi krízisben levágták az egyik szent tehenüket. A környezetvédelem vs. biztonság képletben az előbbi húzza a rövidebbet. A szénerőművek kivezetését meghosszabbítják, vannak tervek arra is, hogy a megmaradt atomerőművek engedélye is marad, csak legyen mivel kiváltani az Oroszországból beszerzett energiahordozókat. […] Ahogy egy CDU-s (német Kereszténydemokrata Unió) európai parlamenti képviselő fogalmazott: az LNG gáz mocskos, de Putyin háborúja még mocskosabb. Nagyjából így hangzik ez az egyenlet, amikor inkább lenyelik ezt a keserű pirulát a németek.”

Mire lesznek jók az oroszokat célzó nyugati szankciók?


„Hadd idézzem egy múlt heti kerekasztal-beszélgetésből Deák András Oroszország-szakértő kollégámat, aki azt mondta az orosz energiahordozók európai importjával kapcsolatban, hogy amit most a Nyugat csinál, annak ebben a formában nincs értelme. Mármint annak, hogy nagyon hangosan elkezdünk diskurálni arról, hogy hogyan fogunk leválni Oroszországról, de egyébként tervünk még nincsen, hogy ezt mégis hogyan kellene kivitelezni. […] A nyilvános, demonstratív fogadkozásoknak nincs sok értelme, miközben töretlenül jön tovább az orosz gáz. Vagy levágjuk az egészet most, és alternatív útvonalak után nézünk következő fűtési szezonig, vagy nem kellene erről ennyit beszélni.”

Hogyan néz ki a rossz szankció?

„Valójában a Kremlnek kedvez, amikor egy Csajkovszkij-mű kifütyülésére biztatnak, amikor le akarják venni Doszkojevszkijt a könyvespolcokról, csak azért, mert orosz. Ez szerintem borzasztó káros, mert Putyin otthon el tudja adni, hogy itt valójában a nyugati ruszofóbia a probléma. […] A Nyugatnak okosan kell szankcionálni. Ha lelőjük Európában a Szputnyik és az RT/Russia Today médiaszervezetek csatornáit, az a belső logikánk alapján lehet érthető, hiszen Kreml-propagandáról van szó, de ha erre az az orosz válasz, hogy ők akkor lelövik otthon a BBC-t, a Deutsche Welle-t és a többit, akkor az már nekünk káros.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.