2022. március 17., csütörtök

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN: PUTYIN SÚLYOS TRAGÉDIÁBA VITTE OROSZORSZÁGOT

PORTFOLIO
Szerző: KISS CSABA
2022.03.17.


Február 24-én indult meg Oroszország Ukrajna elleni inváziója, és bár a háború napról napra egyre durvább és egyre több áldozatot szed, egyelőre nem látszik a vége. Oroszországot nyugati részről súlyos szankciók sújtják, de Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalma egyelőre töretlennek tűnik. Mégis, a hivatalos orosz narratívával szemben, amely szerint minden a terv szerint halad, egyöntetű a nyugati elemzői vélemény, hogy Moszkva súlyosan elmérte az ukrajnai helyzetet és a háború kilátásait. Mi lehetett vajon Putyin szándéka az invázióval, és miért tévedhetett Ukrajnát illetően? Mit érhet el, és mivel elégedhet meg a mostani helyzetben? Milyen válaszreakciókat szülhetnek a háború, illetve a nyugati gazdasági szankciók az orosz társadalomban? Van-e a Nyugatnak felelőssége? Ezekről is kérdeztük Sz. Bíró Zoltán történészt, Oroszország-szakértőt, a Budapesti Corvinus Egyetem tanárát.


Úgy tűnik, az ukrajnai invázió lassabban halad, mint ahogy azt várták volna orosz részről, és elhúzódó harcokra van kilátás. Az ukrán ellenállás is jóval nagyobb, mint arra Vlagyimir Putyin orosz elnök számított, és mint azt bárki várta akár Nyugaton is. Mi lehetett vajon Putyin szándéka, és hogyan mérhette el ennyire a helyzetet?

Talán azért mérhette el, mert az autokráciák egy idő után elveszítik azt a képességüket, hogy az első számú vezetőhöz olyan információ jusson el, ami hiteles, és nem az ő ízléséhez igazodik. Egy olyan ember, aki 22 éve irányítja mindenféle jelentős korlát és ellensúly nélkül Oroszországot, maga is egyre korlátozottabbá válik a tájékozódás képességében. Ráadásul az elmúlt két évben a Covid-járvány miatt – átvitt értelemben – bunkerbe vonult: nagyon kevesen férnek hozzá, kerülnek kapcsolatba vele. Azt gondolom, hogy egy ideje különböző geopolitikai rögeszméknek is a rabjává vált. Ez a három körülmény adódhatott össze. Úgy gondolhatta, bármilyen nehéz is lesz, bármilyen következményekkel jár is, vagy most megtartjuk Ukrajnát, vagy végérvényesen elveszítjük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.