2022. március 20., vasárnap

JÓL JÁRTAK, AKIK NEM ADTÁK NYUGDÍJPÉNZÜKET AZ ÁLLAMNAK - VÁLSÁGBAN IS MEGÉRTE TAGNAK MARADNI A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRBAN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.03.18.


Tizenegy évvel a magánnyugdíjpénztárak államosítása után még mindig 500 ezer és 900 ezer forint közötti reálhozamot tehet zsebre a maradó tagok döntő többsége minden egymillió forint után – számolta ki az Azénpénzem.hu. Annak ellenére, hogy tavaly a pénzpiaci hozamok emelkedése rosszul érintette az állampapírokba fektetett vagyont. A megugró infláció ugyancsak a tagok zsebe ellen dolgozott.


A koronavírus-járvány második évében nem sikerült reálértéken növelni a magánnyugdíjpénztári tagok vagyonát. Mint megírtuk, trendfordulót hozott a 2021-es esztendő; elszállt az infláció, nagyot emelkedtek a pénzpiaci hozamok, gyengült a forint. Az állampapírokba fektető befektetési alapok masszívan veszteségesek lettek, így nem csoda, hogy a megmaradt négy pénztár összesen 12 portfoliójának fele negatív hozamot produkált. (A táblázatot a hozamokról lásd a cikkben lejjebb!)

Érdemi hozamot valójában csak a legkockázatosabb, növekedési portfoliókban hozott a befektetett vagyon, köszönhetően a börzék tavalyi, várakozáson felüli szárnyalásának. Ennek ellenére a megugró infláció miatt csak a Szövetség Növekedési portfoliója tudott a decemberi 7,4 százalékos inflációnál magasabb,7,57 százalékos hozamot kitermelni. Így csak ez az egy portfolió volt képest reálhozamot is hozni. (A reálhozamnál az MNB a december/december inflációval számol.) Ha mi megengedőbbek vagyunk, és a 2021-es 5,1 százalékos éves átlagos inflációt tekintjük, akkor azt a Budapest Növekedési portfoliója a 6,21 százalékos hozammal és a Horizont Növekedési portfoliója az 5,23 százalékos hozammal meghaladta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.