2022. március 20., vasárnap

VÁLASZTÁS ELŐTT A KORMÁNY: NYUGDÍJKIEGÉSZÍTÉS JÖHET, MERT AZ ÁRAKKAL ELSZÁLLHATNAK A SZAVAZATOK IS

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2022.03.20.


Előre hozhatja a kormány a novemberben esedékes nyugdíjkorrekciót, a választások sikeréért ugyanis igyekszik az idősek kedvében járni. A pluszpénz indokolt lenne, mert az infláció már most 8,3 százalékos, a januári emelés viszont csak 5 százalék volt. Juhász László nyugdíjszakértő szerint minden pénznek örülni kell, de jó tudni, hogy ha a kormány visszaállította volna a svájci indexálást, az idősek jobban élnének. Havi 40 ezer forinttal lenne több az átlagnyugdíj összege.


Van esély arra, hogy a következő egy-két hónapban nyugdíj-kiegészítést kapnak az idősek. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatának elnöke, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának alapítója szerint a kormány most mindent bevet a nyugdíjas szavazók megnyerésért, így ez az egyébként indokolt lépés most akár reális remény is lehet.

Juhász László elmondta: a januári nyugdíjemelés 5 százalékos volt, miközben az infláció már januárban elérte a 7,9-et, februárban pedig már 8,3-at. Úgy fogalmazott: évek óta kérik, hogy ne novemberben legyen nyugdíj-kiegészítés, ha már év elején is egyértelmű, hogy meglódul az infláció. Most is tudható, hogy az idén 10 százalék alatt aligha áll meg. Ha az elmúlt három évet nézzük – mondta –, három hónap kivételével mindig meghaladta az infláció a nyugdíjemelés év eleji mértékét, ami azt jelenti, hogy az idősek – a tavalyi évet kivéve – év végéig hiteleztek a kormánynak, miközben ők minden hónapban rosszabbul éltek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.