2022. március 30., szerda

MÁR NEM ÉLENJÁRÓ MAGYARORSZÁG - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.03.30.


A Frankfurter Allgemeine Zeitung értékelése szerint az elmúlt évek azt mutatják, hogy Magyarország elvesztette korábbi vezető szerepét a térségben. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Orbán Viktor alatt Magyarországnak nagy adósságteherrel és korrupcióval kell küzdenie - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitungban Michaela Seiser, a lap bécsi székhellyel működő gazdasági tudósítója. Értékelése szerint az elmúlt évek azt mutatják, hogy Magyarország elvesztette korábbi vezető szerepét a térségben.

A cikk egy olyan nő példáján keresztül térképezi fel a magyarországi életviszonyokat, aki 2008-ban svájci frankban vett fel kölcsönt egy akkor 9 millió forintos lakásra. Az eredetileg 45 ezer forintos havi törlesztő részlet most 80 ezer. Arra nem volt elég pénze, hogy a kiszabaduljon a devizahitel-csapdából. Hetvennyolc éves lesz, mire letudja a hitelt. Bruttó 260 ezer forintot keres havonta, ebből nettó 173 ezer marad. Elvált, van egy lánya, akinek az apjától havonta kap 90 ezer forintot. Önmagát konzervatívnak tartja, és most a kormányváltásban bízik, Márki-Zay Péter vezetésével.

Civil kezdeményezéssel sikerült több mint 20 ezer önkéntes szavazatszámlálót toborozni Magyarországon, hogy megőrizzék a küszöbön álló parlamenti választások sértetlenségét - írja az AP hírügynökség. Az amerikai riporter által megszólaltatott aktivisták egyike elmondta, nem volt rendjén eddig, hogy a több mint 10 ezer szavazóhelyiség jelentős részéből hiányoztak az ellenzék által delegált ellenőrök, mert ez befolyásolhatja a választások kimenetelét.

Az AP olyan felmérésekről tesz említést, amelyek szerint ez lesz a legszorosabb választási verseny azóta, hogy a Fidesz 2010-ben hatalomra került. Az Egységben Magyarországért pártszövetség szerint olyan politikai, gazdasági, és médiakörnyezetben, olyan választási rendszer keretein belül kell megvívniuk harcukat, amely tisztességtelen előnyt biztosít a Fidesz számára. Az AP megszólaltat egy adatelemzőt, aki szerint kulcsfontosságú most az átlátható, pontos szavazatszámlálás, mert számos választókerületben akár nagyon kevés szavazaton is múlhat a mandátum sorsa. Az elemző szerint a választás kimenetelét 10-15 billegő kerület döntheti el.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ amely már 2014-ben "szabadnak, de nem tisztességesnek” jellemezte a választás lebonyolítását, 2018-ban pedig megállapította, hogy az állami és a fideszes pártforrások jelentős arányú átfedése aláásta az egyenlő alapon zajló küzdelmet, most teljes értékű megfigyelő missziót küld Magyarországra - 18 megfigyelőjük már egy ideje jelen van az országban, magára a választás napjára pedig további 200 fő érkezik.

Az AP kiemeli, hogy jogszabály-változtatás nyomán most olyan bejelentett lakóhelyen is lehet szavazni, ahol ténylegesen nem lakik az illető, ami az ellenzék szerint voksturizmushoz vezethet. Az EBESZ előzetes jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy ezt a változtatást nem előzte meg valódi konzultációs folyamat. Egy kormányzati szóvivő szerint ugyanakkor a választások lebonyolításának magyarországi rendjét az egyik legjobbnak tekintik az Európai Unión belül.

Az Euronews tévécsatorna arról számol be, hogy a média elfogultsága beárnyékolja a magyarországi választási kampányt. Megemlíti, hogy Márki-Zay Péter a köztévében összesen öt percet kapott álláspontja kifejtésére, és hogy ez jól illusztrálja, mennyire nehéz Az ellenzéki pártszövetségnek eljuttatnia üzeneteit a választókhoz.

Ismerteti az Euronews a Nemzetközi Sajtó Intézet jelentését, amely szerint az állami média kritikátlanul visszhangozza a kormányzati üzeneteket, és a kormányzó párt folyamatos kampányeszközeként működik. Eközben a kormányt azzal is vádolják, hogy jelentős hirdetési összegekkel finanszírozza az őt támogató médiát, azokat pedig, akik nem tartoznak ebbe a körbe, kiéhezteti.

Az európai tévécsatorna által megszólaltatott választási szakértő arra hívja fel a figyelmet: sokan annyira sérülékeny helyzetben vannak, hogy ha meg akarnak maradni a közmunkaprogramban vagy valamilyen helyi juttatást szeretnének kapni, akkor ahhoz megfelelően kell szavazniuk - már nem is kell őket megfélemlíteni, az idők során megtörték őket. A szakértő szerint az EBESZ megfigyelő missziója nem lesz képes megakadályozni az esetleges választási csalást, de jobban dokumentálhatja azt, mint korábban, és ezzel remélhetőleg lesz némi elrettentő hatása, még a legkisebb településeken is, ha tudni lehet azt, hogy bármikor betoppanhatnak az ellenőrök.

A pálya lejtését alátámasztó érvek közt az Euronews megemlíti a választókerületi határoknak a Fidesz számára kedvező módon történt átrajzolását, valamint azt, hogy a hagyományosan Orbán Viktort támogató határon túli magyarok számára könnyebb, míg a távolabbi külföldön élő, inkább az ellenzék melletti magyaroknak nehezebb a voksolás.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.