2022. március 30., szerda

ZORD IDŐK JÖNNEK: ORBÁN KEZELNÉ-E JOBBAN, VAGY AZ ELLENZÉK?

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2022.03.30.


2022. április 3. után új kormánya lesz Magyarországnak. Vagy a Fidesz-KDNP alakíthat – sorjában negyedszerre – kormányt, vagy az egyesült ellenzék, az Egységben Magyarországért. Akármelyik politikai tömb is kerül kormányra, a jelen állás szerint nem lesz fáklyásmenet a kormányzás.

A továbbiakban azokat a gazdasági problémákat, kihívásokat veszem sorra, amelyek megoldása akár így, akár úgy, de a következő kormányra vár. Jelezni fogom azt is, hogy szerintem az egyes esetekben mi lenne a teendő, és megpróbálom azt is megindokolni, hogy összességében miért tudna könnyebben megbirkózni a nehézségekkel az ellenzék. Az alább következő elemzések, megállapítások és javaslatok hangsúlyozottan nem egyeztetett összellenzéki, de még csak nem is pártálláspontot, hanem a személyes nézeteimet, véleményemet tükrözik. Mindemellett nem titok, hogy a Párbeszéd képviseletében részt vettem és részt veszek az ellenzéki programalkotási folyamat egyes szakaszaiban.

A zord idők részben már velünk vannak egy ideje: az infláció nagyjából másfél éve növekszik, ezen belül az élelmiszerek ára egy ideje az átlagosnál magasabb ütemben; az energiaárak emelkedése sem ma kezdődött, ahogy a forint gyengélkedése sem.

A 2021-es nagy covidválság utáni növekedési visszapattanást követően az is nyilvánvaló volt, hogy a 2022-es növekedés 5-6% körüli lesz, ha (!) az EU-források továbbra is elérhetőek számunkra – különben inkább csak 4-5%. És miközben a koronavírus járványnak korántsincs vége, illetve a következményeket még nyögi egy darabig a világgazdaság, Putyin úgy döntött, hogy lerohanja Ukrajnát, és az általa kirobbantott háborúnak súlyos következményei vannak ránk nézve (is). Végül a klímaválság továbbra is meghatározó része életünknek, nem kevés terhet róva gazdaságunkra, mindennapjainkra. De haladjunk sorjában!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.