2022. március 30., szerda

NAGYON VESZÉLYES A COVID-INFLUENZA COMBO

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.03.30.


Immár komoly tudományos kutatás is igazolja a többek által már 2020-ban felvetett gondolatot, miszerint sokkal veszélyesebb az emberekre, ha egyszerre fertőződnek meg koronavírussal és influenza elleni vírussal. A halálozás esélye ilyenkor a 2,4-szeresére, a lélegeztetőgép szükségessége pedig a négyszeresére nő egy „szimpla” Covid-fertőzéshez viszonyítva. Jelenleg az influenza-járvány Magyarországon (is) felfelé ívelő szakaszban van, két hónappal ezelőtt azonban még csak alig valamivel több, mint hatszázezer ember oltatta be magát. Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos hangsúlyozza mindkét vakcina felvételének fontosságát.


A Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint kétszer nagyobb a halálozás kockázata akkor, ha egy beteg a koronavírus mellett influenzával is megfertőződött – írta a The Guardian brit lapra hivatkozva a Portfolió. Három brit és egy holland egyetem kutatói 305 ezer kórházba került beteget vizsgáltak meg, közülük 6965 betegnél mutatták ki a koronavírust, 227-nél pedig mellette az influenzavírust is. További vizsgálatokkal arra jutottak, hogy a korona- és egyben influenzavírussal is megfertőződöttek körében négyszer gyakoribb az olyan súlyos eset, amikor lélegeztetőgépre kell tenni a beteget, s 2,4-szer az elhalálozás. A kutatók azt is megállapították, hogy az influenza vírus terjedésével megnő a veszélye a kettős megfertőződésnek. Éppen ezért azt javasolják, hogy a kórházakban módosítsák a Covid-tesztelési stratégiát, s a bekerülteket influenza ellen is teszteljék. Egyben nagyon fontosnak tartják, hogy mindenki oltassa be magát mindkét vírus ellen, s kérjen erősítő oltásokat is.

„Már 2000 őszén is többen mondogattuk azt, amire most ez a komoly nemzetközi tanulmány is rávilágított: szükség van a dupla beoltottságra, arra, hogy a koronavírus-elleni vakcina mellett az emberek megkapják az influenza elleni oltást is” – reagált a hírre Falus Ferenc, hozzátéve: az már más kérdés, hogy abban az évben ez a probléma nemigen jelentkezett, mivel elmaradt az influenza-járvány. Ám most kiemelten fontos lenne, már csak azért is, mert – ahogy azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai is mutatják – felfelé ívelő szakaszban van az influenza-járvány...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.