2022. március 30., szerda

SZAVAZATVÁSÁRLÁS, BUSZOZTATÁS, LÁNCSZAVAZÁS – VÁLASZTÁSI ŐRSZEMEKKEL KÉSZÜLNEK A CIVILEK VASÁRNAPRA

TELEX
Szerzők: CSEKE BALÁZS
2022.03.30.


Akár három év börtönbüntetést is kaphat, aki szavazatot vásárol vagy ad el. Ehhez képest az ország számos pontján tömegével fordulnak elő visszaélések minden választás alatt. Több civil szervezet most összefogott, és a helyszínen próbálják megakadályozni a szavazatvásárlásokat és a láncszavazást. Farkas Franciska színművész pedig videóklippel kérte a romákat, hogy ne adják el a hangjukat.


Minden fontos információ a 2022-es választásról egy helyen.
Tudnivalók, elemzések, interjúk, adatok.Tovább


„Magyarországon több ezer embert befolyásolnak a szavazati joguk gyakorlásában. Ez veszélyezteti a választások tisztaságát, ezzel Magyarország demokratikus berendezkedését” – mondta Bálint Mónika, a Civil Kollégium Alapítvány ügyvezető igazgatója a budapesti Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón szerda délelőtt.

A Civil Kollégium Alapítvány, a Political Capital, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Tiszta szavazás néven indított kampányt a választásokon történő visszaélések megelőzése és felderítése érdekében.

Szavazatvásárlás, láncszavazás, buszoztatás

Bálint Mónika szerint sokféleképpen lehet befolyásolni a szavazókat: ő ide sorolja a 13. havi nyugdíjat, a különböző adókedvezményeket, de vannak olyan méltatlan kísérletek is, mint a munkahelyi megfélemlítés. Ez érinti a közmunkásokat, önkormányzati dolgozókat, de vannak olyan vállalkozók is a magánszektorban, akik megpróbálják rákényszeríteni a munkavállalóikat, hogy valamelyik pártra szavazzanak.

Vannak aztán jóval ismertebb és látványosabb visszaélések is:

- a szavazók szervezett buszoztatása,
- a láncszavazás,
- a szavazatvásárlás pénzzel, élelmiszerrel, ajándékkal,
- a szavazólap lefényképeztetése és bemutatása és
- mások helyett szavazás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.