2022. március 1., kedd

TÖRTÉNETEK AZ OTTHONÁPOLÁSRÓL

LÉPJÜNK, HOGY LÉPHESSENEK KÖZHASZNÚ EGYESÜLET
Szerző: Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület
2022.


ELŐSZÓ

Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon 900 ezer embert érint, hogy gondoskodnia kell másokról, ebből 300 ezer ember nem tud pénzkereső munkát vállalni az otthonápolás miatt. 

A nagy szám ellenére gondoskodási válság van hazánkban, a gondoskodók nincsenek anyagilag megbecsülve, nincs elég ápoló és a gondozottak közül sokak számára nem biztosítottak azok a feltételek, amellyel méltó emberi életet élhetnek. 

Egyesületünk több mint nyolc éve dolgozik azért, hogy a gyermeküket otthonápoló szülőket (nagyrészt anyákat) megbecsülje a kormány, és 24 órás, az év 365 napjában végzett szolgálatukat munkaként ismerjék el és méltóanyagi megbecsülés járjon érte. 

Bár elértük, hogy bevezették a Gyermekek Otthongondozási Díját (GYOD), amely 2022-re a minimálbér összegével lesz egyenlő, de a más családtagjukat ápolók számára nem biztosította ugyanezt a kormány, és arra sincs lehetőség, hogy az ápolókat legalább kis időre mentesítsék az éjjel-nappali munka alól. 

Szeretnénk, ha április 23. az Otthonápolók napja lenne Magyarországon. Egyelőre a döntéshozók nem támogatják kérésünket, de mi idén, 2021-ben megünnepeltük és a jeles nap alkalmából kiírtunk egy pályázatot, érintetteket kértünk fel, hogy meséljék el személyes történetüket. Ezeket az írásokat olvashatják a következő oldalakon.

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe!

Csordás Anett 
és a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület tagsága

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.