2022. március 1., kedd

AZ OTTHONÁPOLÓKNAK MUNKAVISZONYT, A FOGYATÉKOS EMBEREKNEK MÉLTÓ LAKHATÁST KÖVETEL TIZENÖT CIVIL SZERVEZET

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2022.03.01.


Az ellátórendszer súlyos hiányosságait tükrözi az a felmérés, amelyet a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület készített idén februárban a fogyatékos családtagokat gondozó családok tapasztalatairól – írja a a civil szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.


A kérdőíves kutatás eredményei alapján Valóban minden család számít? címmel indítanak kampányt fogyatékos emberek, a családjaik és az őket segítő szervezetek, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy az ellátórendszert a valós igényekhez kell igazítani. A kérdőívre adott válaszok alapján a szervezők, az érintettek és a 14 csatlakozó partnerszervezet[1]közösen megalkották A fogyatékos családtagot ápolók 12 pontját:

 

 1. Kérjük, hogy garantálják az oktatási és a szociális intézményekben dolgozó szakemberek erkölcsi és anyagi megbecsülését!
 2. A fogyatékos gyermekeket/felnőtteket fogadó oktatási és szociális ellátórendszer kapacitása elégtelen. Minden fogyatékos gyermek és felnőtt élhessen az oktatásban és a közösségben való részvétel jogával!
 3. Kérjük, hogy az állam minden lehetséges eszközzel biztosítsa, hogy a halmozottan, súlyosan-halmozottan fogyatékos és autista emberek számára álljon rendelkezésre színvonalas, méltó lakhatási lehetőség a családi otthonon kívül is!
 4. A felnőttkorú fogyatékos emberek méltánytalanul és megalázóan kevés jövedelmét érdemben emeljék meg és tegyék értékállóvá! 
 5. A fogyatékossággal összefüggő ügyek, ellátások bonyolult és párhuzamos intézését hangolják össze, legyen egyszerűbb, egységes, kevésbé bürokratikus! 
 6. Az otthonápolás lehessen munkaviszony, amelyben biztosítják a fizetett szabadságot, betegszabadságot és a helyettesítést is – mindenki számára, aki bármilyen hozzátartozóját ápolja, gondozza!
 7. Hozzanak létre országszerte, széles körben elérhető mentesítő szolgáltatást!
 8. Biztosítsanak 24 órás támogató szolgálatot (otthoni személyi segítést, szállító szolgálatot) országos lefedettséggel, megfizethető áron!
 9. Az otthonápolást végző hozzátartozók számára biztosítsanak elérhető és ingyenes mentális, pszichológiai és jogi segítséget!
 10. Álljon rendelkezésre olyan internetes adatbázis, amely naprakészen, közérthetően, jól kereshető formában tartalmaz minden információt, ami szükséges lehet az érintett családoknak!
 11. Kezeljék prioritásként az akadálymentesítést! Következetesen tartsák és tartassák be a már létező, erre vonatkozó jogszabályokat!
 12. Tegyék széles körben elérhetővé az érintettek számára a lakás-akadálymentesítési támogatást! Ennek összegszerű emelése is szükséges.

A résztvevők a 12 pontot eljuttatják az országgyűlési választásokon induló pártok politikusainak azt kérve tőlük, hogy vállalják fel a nyilvánosság előtt a pontok támogatását, megválasztásuk esetén pedig a Parlamentben segítsék a célkitűzések megvalósítását. A felméréshez kapcsolódóan felvilágosító kampányt, kerekasztal-beszélgetést szerveznek és sajtóanyagokat, tájékoztatókat készítenek. A szervezők kiemelik: szeretnék, ha az érintett családok társadalmon belüli helyzete és életminősége javulna. Az ellátórendszer fejlesztése és az európai normákhoz történő felzárkóztatása pedig a minimumot kell, hogy jelentse a mindenkori kormány szociálpolitikájában...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.