2022. március 1., kedd

JÓ LENNE KIRAKNI AZ OROSZOKAT A PAKSI BŐVÍTÉSBŐL, ÉS ÚGY TŰNIK, NEM LENNE NEHÉZ

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2022.03.01.


Ha a Paks II. kivitelezési szerződésének titkosított része olyan, mint az üzemeltetés-támogatási, akkor könnyen fel lehet bontani, csak politikai akarat kell hozzá. Kérdés, mennyi bánatpénzt kellene fizetni a Roszatomnak, de az ismert szerződések és szerződésrészek alapján ezek elég kedvező kontraktusok. Paks I. üzemidő-hosszabbításával idő is lenne más kivitelezővel megvalósítani a bővítést. Az ukrán háború miatt egyre szaporodnak az érvek a Roszatom kidobása mellett.


A Roszatom szerint a paksi bővítés sínen van, a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak - közölte a Paks-Press Hírügynökség megkeresésére a Rosatom Central Europe Kft. A szervezet budapesti irodája közleményében hozzátette, a „Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét." Alekszandr Merten, a Roszatom-csoport illetékes leányának alelnöke 2021. decemberben Budapesten azt mondta, azon dolgoznak, hogy 2029-2030-ban a paksi atomerőmű két új blokkja villamosenergiát termeljen. Az építési területen folyamatban van a felvonulási épületek kivitelezése, köztük a betonüzem, az acélszerkezet-szerelő üzem, a raktárak kialakítása, a közművek építése, a talajelőkészítés, az engedélyezéshez szükséges dokumentációs munkákat végzik, és várják a létesítési engedélyt.

Persze nem meglepő, hogy a Roszatom szerint minden rendben. Ám ez nem jelenti, hogy az ukrajnai háború ne befolyásolná a hatalmas projektet, vagy hogy Magyarország érdeke ne az oroszok kipenderítése lenne...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.