2022. július 15., péntek

A SZOKATLAN ÉS BARÁTSÁGTALAN AMERIKAI ADÓLÉPÉS IZGALMAS HÁTTERE

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.07.14.


Kemény figyelmeztetést kapott Magyarország az Egyesült Államoktól, amely egyoldalúan felmondja a két ország között 1979-ben megkötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. A szokatlan lépés hátterében több kérdés húzódik meg. Magyarország miért nem kooperál jobban a nemzetközi adóegyezményekben? Miért ellenezzük a globális minimumadót, az adóparadicsomok felszámolását, miközben ezek miatt tavaly 1,6 milliárd dollárt veszített Magyarország? Jól járunk ezzel a különutasságunkkal, és ha ez átgondolt stratégián alapul, akkor mit érhetünk el?


Az Egyesült Államok július 8-án értesítette Magyarországot arról, hogy egyoldalúan felmondja a két ország között 1979-ben megkötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. A sajtóban az is körbement, hogy Amerika ezzel akar nyomást gyakorolni Magyarországra, mert hazánk nem támogatja a Biden-adminisztrációnak oly fontos globális minimumadó európai uniós bevezetését.

A bonyolult hír végigszaladt a sajtón, de talán nem egyértelmű, hogy

• mi ennek a tétje;

• milyen egy kettős adóztatást elkerülő egyezmény;

• mi az a globális minimumadó.

Valójában egy összetett, de fantasztikusan izgalmas sztori van a háttérben, ami talán „túlzott szerzői marketingfogásnak” mondható egy nemzetközi adóegyezményekkel foglalkozó cikk elején, de remélem, a következő sorokban bizonyítunk.

Sok jogszabály, közlemény (KKM, Deloitte) és dokumentum mellett cikkünk megírásában Czoboly Gergely, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje és Deák Dániel, a Corvinus egyetemi tanára volt a segítségünkre...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.