2022. augusztus 8., hétfő

KISZÁRADNAK AZ EURÓPAI SZÁNTÓFÖLDEK, AZ ELMÚLT 40 ÉVBEN AZ EGÉSZ KONTINENSEN CSÖKKENT A TALAJNEDVESSÉG

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.08.08.


1981 és 2017 között az európai mezőgazdasági területek felén lényeges mértékben csökkent a talajnedvesség a vegetációs időszak javát jelentő nyári félévben, de az éves átlagok alapján a negatív tendencia szinte az egész kontinensen megfigyelhető – derül ki a European Journal of Agronomy folyóiratban megjelent friss tanulmányból.


Az ELTE Természettudományi karának Pinke Zsolt által vezetett kutatócsoportja naprakész agráradatbázisok és az elmúlt négy évtized terepi vizsgálatainak eredményei alapján kimutatta, hogy a vizsgált időszakban a legkomolyabb mértékű csökkenés Kelet-Európában, Ukrajnában, Moldovában és Romániában történt, míg Észak-Európa szenvedte el a legkisebb mértékű veszteséget.

Nem meglepetés, hogy az alpesi, a balti és a nyugat-balkáni országok termőföldjei a legnedvesebbek, a legszárazabb földek pedig a mediterrán és a kelet-európai régióban találhatók. Az utóbbihoz tartoznak a magyarországi agrártájak is, annak ellenére, hogy a Kárpát-medencét nem sújtotta az elmúlt két évezred legtartósabb európai aszályhulláma. Az ideit megközelítő szárazság legutóbb 2015-ben csapott le az országra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.