2022. augusztus 8., hétfő

AZ ORBÁN-KORMÁNY SZERINT 2010-2019 A LEGFÉNYESEBB ÉVTIZED, KÁR, HOGY AZ MNB ADATAI VILÁGOSAN CÁFOLNAK

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2022.08.08.


A kormányzati kánon szerint 2010-2019 közötti időszakban a magyar gazdaság elmúlt száz éve leggyorsabb növekedését produkálta. Már ezzel az állítással is vannak problémák.


Nehéz idők jönnek magyar gazdaságra, a következő évek növekedését nemcsak a külső sokkok – háború, szankciók, globális infláció - hátráltatják, hanem az egyensúlytalanságok, a magas költségvetési, fizetési mérleghiány, a 20 százalékot közelítő infláció és az államadósság is. A következő években a kormány ezek rendbetételével lesz elfoglalva, és ha nem is éri újabb külső sokk a magyar gazdaságot, az akkor is a növekedés lassulásával jár, valamint az uniós szintre való felzárkózást akadályozza majd, így nem ismétlődhet meg az elmúlt évtized gazdasági teljesítménye.

A kormányzati kánon szerint 2010-2019 közötti időszakban a magyar gazdaság elmúlt száz éve leggyorsabb növekedését produkálta, bár már ezzel az állítással is vannak problémák. Először Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke állította, hogy a 2010 utáni növekedés az egyik leggyorsabban volt az elmúlt száz évben, majd ezt az állítást vette át és emelte fel Orbán Viktor miniszterelnök is 2020-as gazdasági évnyitó beszédében. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában, hogy „az elmúlt száz év legsikeresebb tíz éve van mögöttünk”. Ugyanitt két évvel később idén tavasszal a választások előtt arról beszélt a miniszterelnök, hogy a Covid-válság alatt Magyarországnak a kanyarban sikerült előznie – vagyis az uniós átlagnál gyorsabban nőtt a magyar GDP a válság alatt –, így még a válság alatt is tudta folyatni a magyar gazdaság felzárkózását az uniós színvonalra.

Az, hogy mennyire volt sikeres 2010-19 közötti évtized, kissé árnyalja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési jelentése:

a legutóbbi kiadványukból kiderült, hogy 2010-19 között a magyar gazdaság éves átlagos növekedése 2,8 százalék volt, ez pedig csak a negyedik leggyorsabb növekedési ütem 1920 óta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.