2022. augusztus 8., hétfő

RASKÓ GYÖRGY: AZ ORBÁN-KORMÁNYOK ALATT 280 EZER FŐVEL CSÖKKENT A FALUN ÉLŐK SZÁMA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.08.08.


„Agrárgazdasági szempontból egyértelműen van fejlődés, társadalmi szempontból pedig óriási a visszafejlődés. A Fidesz számára óriási előnyt hozott.” Ezt mondta Raskó György agrárközgazdász a Hírklikknek, amikor a magyar mezőgazdaságot érintő 12 éves Fidesz-uralom egyenlegét vontuk meg.


A magyar mezőgazdaságot a Fidesz 12 éve uralja. Mik azok az intézkedések, amelyeket a magyar mezőgazdaságért hozták ezalatt a 12 év alatt?

– A Fidesz a saját hatalmi hátterét akarta a mezőgazdaság támogatása címen a falun kiépíteni, azért főleg erre koncentrált. A legfontosabb törvénye a földtörvény volt, azt 2014-ben hozta meg. Azzal a falusi osztályt hozta helyzetbe egyéni vállalkozóként, ők a földbérletben és a földvásárlásban is külön előjogokat kaptak. Ezt láthatóan nagyon jól használják is, hiszen 2010 óta körülbelül 400 ezer hektár került hozzájuk. Ennyivel csökkent a volt téeszek, gazdasági társaságok által használt mezőgazdasági terület. Azt gondolom, hogy ez a legfontosabb a Fidesz lépései közül. Ezen kívül külön támogatással segítette a középparasztokat, hogy még vagyonosabbak legyenek. Ma a falut anyagilag ez a közép- és gazdag paraszti réteg egyértelműen uralja. Körülbelül olyan 2500 mezőgazdasági milliárdos van az országban, ezeknek a 99 százaléka ebből a rétegből került ki. Ez akkora pénz egy-egy faluban, amivel a falu működését és társadalmi miliőjét is kontroll alatt lehet tartani. Ez tudatos volt, szándékosan akarták így kiépíteni, és meg is csinálták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.