2022. október 27., csütörtök

„A KECSKE SEM LAKIK JÓL, ÉS A KÁPOSZTA SEM MARAD MEG” - BESZÉLGETÉS TIMOTHY GARTON ASH TÖRTÉNÉSSZEL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: VÁRADY JÚLIA
2022.10.21.


Azon ritka történészek egyike, akik a nyolcvanas évek vége óta tökéletesen ráláttak a kelet-közép-európai régió politikai összefüggéseire és jelenkori történelmére. Most is folyamatosan figyeli és elemzi, sőt szívén is viseli Európa ezen része sorsának alakulását. Könyveiben, elemzéseiben hosszú időn keresztül bizonyos fokú optimizmussal tekintett az említett régió jövőjére.



– Most is optimista?

– Hadd hivatkozzam Václav Havelre, aki határozott különbséget tett optimizmus és remény között. Ő azt mondta, optimizmus az, amikor elhisszük, hogy a dolgok jobb irányba fordulhatnak, a remény, amikor látunk olyan célokat, amelyekért érdemes harcolnunk. Ilyen értelemben inkább reménykedő vagyok, mint optimista.

– De ugye 1989-ben nagyon is optimista volt?

– Hát ki nem volt optimista a kelet-európai nagy változások idején? Abban az évben! De ha megnézi azt a könyvemet, amelyet kicsivel később arról az időszakról írtam, elolvashatja, hogy hamarosan mennyire szkeptikusan láttam Közép-Európa jövőjét. Elég gyorsan kiderült, hogy a nacionalizmus, a tekintélyuralmi rendszer, az etnikai feszültségek kora nagy valószínűséggel visszatér. Biztosan emlékszik az akkori viccre, amely úgy szólt, hogy az akváriumban úszkáló halakból lehet halászlé, de a halászléből már soha nem lesz akvárium. A joggal megkérdőjelezett optimizmusunk csak jóval később tört elő, valamikor a 2000-es évek elején.

– Akkor mire alapozódott?

– Nagyon egyszerű a válasz. Úgy látszott, és biztosak is voltunk benne, hogy a küldetés célba ért. Méghozzá sikeresen, hisz úgy látszott, Magyarországon konszolidálódott a demokrácia, felvették az EU-ba, a NATO tagja is lett, tehát sokan úgy véltük, beváltotta a reményeket. Úgy gondoltuk, hogy amit beteljesültnek láttunk, az idővel csak még jobb lehet. De hát nem így történt...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.