2022. október 3., hétfő

GYURCSÁNY VÉGRE KIMONDTA, HOGY MÁRKI-ZAY SZENVEDETT VERESÉGET, DE ÚJABB VERESÉGET KÉSZÍTENEK ELŐ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2022.10.02.


Gyurcsány Ferenc hosszú idő után interjút adott, méghozzá a Partizánnak, amit nagyon helyesen tett, mert a goebbelsi propaganda eszközeivel folytatott gyurcsányozás egyetlen ellenszere, ha nem bújik el, nem rejtőzködik, hanem kiáll, és nyíltan beszél. Ez az interjú is bizonyította, hogy a megszólalásaival, a kiállásával képes a fideszes gyurcsányozást elhomályosítani. Csak egyetérteni lehet azzal, hogy az ellenzék legnagyobb pártjaként “az összefogás” mítosza miatt nem kívánnak tovább néhány százalékos ellenzéki pártok foglyaként viselkednek.

A DK helyesen teszi, ha felrúgja az ellenzéki előválasztást előkészítő és bonyolító dilettáns értelmiségi galambárusok és pénzváltók asztalait, akik mindig előkerülnek a választások előtt, s akik meg akarják mondani mindenkinek, mi legyen, aztán eltűnnek négy évre megint. Jól megtalálták most is Márki-Zay Péter személyében a lehető legrosszabb megoldást, amivel hűségesek maradtak az általuk folytatott gyakorlathoz, mindig ezt csinálják. Ennek éppen ideje lesz véget vetni.

Az is világos, hogy az ellenzéki előválasztás gondolata rossz koncepció, mert nem lehet egy tehetségkutatóhoz hasonló előválasztást tartani, mert abból se normális kampány, se kormányozhatóság nem lesz, és ez megmutatkozott a mindennél nagyobb esélyekkel kecsegtető választás mindennél nagyobb vereségével. Gyurcsány helyesen teszi, ha lesöpri az egyre kisebb, egyre jelentéktelenebb ellenzéki pártok mellébeszélő érveit az asztalról, mert nekik az a legkényelmesebb, ha az “összefogás” jelszavával beviszi őket valaki melegedni parlamentbe.

Üdítő volt a sok teszetoszaság után és mellett hallani azt a határozottságot is, hogy a DK mostantól használni kívánja az erejét, vélhetően nemcsak a zsákutcába került ellenzék, hanem Orbán ellen is. De Gyurcsány legfontosabb kijelentése az volt, hogy Márki-Zay Péter szenvedett történelmi és katasztrofális vereséget és nem ők. Az “ők” alatt ezúttal érthetjük a DK-t és a többi ellenzéki pártot, amelyeket Márki-Zay egyszerűen a háttérbe szorított, csendre utasított, de érthetjük az ellenzéki szavazókat és nem szavazókat is, akik Orbán ellen vannak.

A választás eredménye nem mutatott valós képet Orbán támogatottságáról és elutasítottságáról, mert a választás egy összevissza beszélő, zavaros, hülye ember kampányát mérte meg, aki Orbán legádázabb ellenségeit is távol tartotta a szavazástól, mert egy zsidózó, niggerező, migránsozó, buzizó, sorosozó idiótára normális ember, demokrata érzelmű polgár, egy liberális demokrata nem szavazhat. Orbán mindenképpen elcsalja kétharmaddal a választásokat, de ezt a választást elcsalnia sem kellett, ezt Márki-Zay (és a támogatói) odaajándékozták neki.

Ennek kimondása nagyon fontos volt. Magyarországon Orbán támogatottsága sokkal kisebb és sokkal gyengébb annál, mint amit ezek a választások mutatnak. De főleg, a legutóbbi, ami Márki-Zay katasztrofális és abszolút megérdemelt veresége volt, nem az ellenzéki érzelmű emberek megmérettetése. Ezt jó lenne, ha mindenki megértené, tudomásul venné, és ennek alapján felülvizsgálná az előválasztás elhibázott voltát, a Márki-Zay melletti kampányolást, kiállást, az előválasztás megpuccsolását, ráadásul egy orbánista gyűlöletbeszéddel. Igaza van, ha Gyurcsány nem kér ebből.

Az ellenzék legnagyobb pártja jól teszi, ha ezzel nem azonosul, ha ezt világossá teszi, és nemet mond arra, hogy sodródjon azzal az árral, amely a Márki-Zay féle iszapot is feldobta. Gyurcsánynak eddig és ebben teljes mértékben igaza van, nagyon jól tette, hogy ezt elmondta, és mint ahogy azt korábban is mondtuk, jól tenné, ha sokkal többet szerepelne, beszélne, kiállna, kellően határozott kijelentéseket tenne. De mindez kevés lesz, ha a legerősebb ellenzéki pártként nem változtat az ellenzéki stratégián, amely 12 éve a vereség biztos receptje...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.