2022. október 3., hétfő

A MADÁCH GIMNÁZIUM IGAZGATÓJA: AZ ÉLETBEN MARADÁSÉRT KÉRJÜK A HAVI NYOLCEZER FORINTOT

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2022.10.03.


A budapesti gimnázium pénteki felhívása megosztotta az embereket: sokan úgy is támogatnák az iskolát, hogy már nem járnak oda, vagy nem is jártak, mások viszont kritizálták a költségek áthárításának tervét, és teljes munkabeszüntetést javasoltak.


A Facebookon reagált a Madách Imre Gimnázium igazgatója a pénteki felhívásukra érkezett számos hozzászólásra, amelyek között egészen durva kritikák is voltak. Az iskola pénteki, Kényszerhelyzet című bejegyzése a közösségi oldalon elsősorban az iskolába járó diákok szüleinek szólt.

Havi nyolcezer forint támogatást kértek a szülőktől az iskola alapítványa számára a tanárok által túlórában elvégzett és ki nem fizetett munkájuk további ellátásához. A levélben ugyanakkor az is szerepelt, hogy aki nem tudja ezt a pénzt kifizetni, attól akár ezer forintot is elfogadnak a nyolcezer helyett, de olyan lehetőség is van, hogy a szülő nem fizet.

A bejegyzést vegyes érzelmekkel fogadták a közösségi oldalon. Sokan megértették a tanárok helyzetét, és egyetértettek a kezdeményezéssel, voltak, akik akár nagyobb összeget is felajánlottak. Volt diákok is jelentkeztek támogatóként, és olyanok is, akik nem is jártak a Madáchba.

Érkeztek ugyanakkor ellenvélemények is, sokszor egészen durva stílusban. Ezek közül idézünk párat:

Kedves madáchosok, inkább ne tegyétek! Ne hárítsátok a szülőkre az állam által ellopott költségeket! Le kell állni teljesen, hogy nagyreset lehessen!”

„Az ilyen hosszú levelek megírása helyett inkább hétfőn már ne menjenek tanítani! Ha minden tanár ezt tenné, két hét szünet után lenne megoldás.”

„Nem a szülőknek kellene ezt fizetni, hanem az állam feladata lenne. Ez így olyan lesz, mint a hálapénz volt az egészségügyben.”

„Azt javaslom, mondjon fel minden tanár, és dőljön össze végre ez a már régen nem működő rendszer.”

„Milyen alapon fizessék egy állami gimnáziumban a tanárok pluszmunkáját a szülők?????? Egyébként ez szerintem törvénytelen is. Egy állami oktatási intézményben a tanárokat az állam fizeti. Jól vagy rosszul, az más kérdés.”

„Ez egy nagyon rossz ötlet a neves gimnáziumtól. Amennyiben az állam kötelezettségét a szülőkre hárítják, akkor az iskola a fizető szülőkkel együtt ennek a rothadó, ócska, arcátlan oktatáspolitikai rendszer kiszolgálójává válik. Az állam röhögni fog a markába, és így aztán ezt követően – mivel a szülők boldogan fizetnek az állam helyett –​ mindig, mindenhol marad a helyzet, semmi nem fog változni. Ezt nem szabad megengedni.”

„Hétfőtől majd mi is pénzért visszük az ovisokat úszni, meg túlórapénzért megyünk be egy héten többször 1-2 órával előbb a programok miatt… Senkit nem érdekel. És még mindig nem elég senkinek… Mégis csináljuk ilyen levelek nélkül is (…) mert mi, óvodapedagógusok sehol nem vagyunk megemlítve, csak a tanár a pedagógus!!!” – írta egy elkeseredett óvónő.


Több kommentelő a Kölcsey kirúgott tanárai melletti szolidaritást és a tiltakozásokban való részvételt kérte számon a Madách tanárain, akik közül néhányan reagáltak is a hozzászólásokra, leírva, hogy többen is ott voltak a szolidaritási tüntetésen, és tiltakozásokba is részt vettek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.