2023. február 23., csütörtök

„NAGYON FOGUNK ÖRÜLNI, AZTÁN ÜLÜNK A ROMOK KÖZÖTT” – ABLONCZY BÁLINT AZ ORBÁNI ÁLLÁSPONT VESZÉLYEIRŐL

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2023.02.23.


Immár Orbán Viktor is elmondta: Magyarország, a háborúban elfoglalt pozíciója miatt, egyedül maradt a szövetségi rendszereiben. Miért baj ez? Mik lehetnek a következmények? Hol bicsaklik meg a miniszterelnöki kommunikáció Ukrajnával kapcsolatban? Ezekről is szól Ablonczy Bálint minapi cikke, amelynek lényegét HetiVálasz podcastunkban bontjuk ki. A szerzőt Stumpf András és Vörös Szabolcs kérdezi.


Részletek a műsorból:

„Egyedül vagyunk, Tibor?”

„Úgy tűnik, hogy igen. Eddig, amikor szóba került a magyar kormány elszigeteltsége, közép-európai szövetségeseinek bizonyos távolságtartása, akkor kommunikációs meg retorikai tornagyakorlatokkal el lehetett mondani, hogy »nem, mert, majd jön Meloni, nem leszünk egyedül, majd most a V4-en jóban leszünk«. Számomra azért volt nagyon érdekes a miniszterelnök szombati évértékelője, mert először mondta ki, hogy »egyedül vagyunk, Tibor« – a béketáborban. Látszólag ez csak a háborúról szól, de ha valaki figyelemmel kíséri most az európai politikát meg az európai pártpolitikát, minden a háborúról szól. Amikor Ukrajna témáját hozzuk elő, valójában nem csak Ukrajnáról beszélünk; arról is beszélünk, hogy milyen irányba megy az Európai Unió. Vagyis ha ebben a kérdésben a miniszterelnök által vallottan is egyedül vagyunk, az bizony kihat az összes többi pozíciónkra az Európai Unión belül.”

Orbán Viktor miniszterelnökként továbbra is tud alkukat kötni európai kollégáival. Nem mindegy, egyébként elszigetelt-e vagy sem?


„Az őstudás, amely a mai napig zajló a 7-es cikkellyel kapcsolatos eljárással kapcsolatos, az, hogy szavazatmegvonásra soha nem kerül sor, mert a lengyelek mindig megvédenek minket. A háborúra visszatérve: tényleg megvédenek minket a lengyelek? Ki tudjuk ezt így jelenteni? Én ma már nem vagyok ilyen biztos ebben. Nézzük meg az uniós források felfüggesztéséről szóló tanácsi jegyzőkönyvet: azt bizony lengyel harcostársaink, olasz ideológiai barátaink, szlovén fegyvertársaink csont nélkül megszavazták. Tehát ez a baj. Ebben persze mindig benne van, hogy ki kezdte, meg ki hogyan viselkedett, csakhogy nekem az a problémám, hogyha 26 másik tagállam – nota bene: hozzánk nagyon hasonló hátterű, népességű, történelmű, gazdaságú, közép-európai országok – többé-kevésbé meg tudja találni a saját számítását ebben a rendszerben, mi miért nem.”
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.