2023. március 2., csütörtök

„ÍGY JÁRTOK, HA SZEMBESZEGÜLTÖK AZ URALKODÓTOKKAL” – MIRŐL SZÓL AZ ORVOSI KAMARA FÉLRESÖPRÉSE, ÉS MI JÖHET UTÁNA?

RTL
Szerző: MOHOS MÁTÉ
2023.03.02.


Dr. Zacher Gábor szerint munka mindig lesz, a következményekről pedig csak találgatni lehetne, mások viszont úgy látják, hogy komoly gondokat okozhat az orvostársadalmon belül a Magyar Orvosi Kamara átalakítása, amiről villámgyorsan döntött kedden az Országgyűlés. Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter és Eörsi Dániel háziorvos ugyanakkor úgy látja, a lépés akár össze is kovácsolhatja az orvosokat a kormány ellenében
.

„Mindenkinek az egyéni döntése, hogyan képzeli el a jövőjét, a MOK-on kívül, vagy azon belül” – nyilatkozta Zacher Gábor toxikológus és sürgősségi orvos az rtl.hu-nak a Magyar Orvosi Kamarát (MOK) sújtó döntésről. Azt gondolom, hogy ezeket a döntéseket valamilyen célból meghozták. Hogy ennek most milyen következményei lesznek, azt nem tudjuk megmondani. Én sürgősségi orvos vagyok, nekünk rengeteg munkánk van, az biztos, hogy megmarad. Hogy ez milyen keretek között lesz, arra majd az idő válaszol”.

Az orvostársadalom több tagja ennél sokkal hevesebb érzelmekkel reagált arra, hogy kedden a Parlament úgy döntött: megszünteti a kötelező tagságot a MOK-ban. Ez azt jelenti, hogy a szervezetről ezentúl nem lehet majd kijelenteni, hogy az az orvostársadalom egészét képviseli, és érdekérvényesítő szerepe is csökkenhet.

Így a pesszimista forgatókönyv szerint olyasmire se lehet többé számítani, ami az utóbbi években történt, amikor a szervezet határozott fellépésének köszönhetően döntöttek az orvosok béremeléséről.


A keddi parlamenti döntésig vezető vitákról, és a most kialakult helyzetről az rtl.hu több háziorvost is megkérdezett, ésKökény Mihály, a Medgyessy-kormány volt egészségügyi minisztere is elmondta a véleményét. Szavaikból az derült ki: a parlamenti döntés szerintük rossz esetben képes lesz elsorvasztani az orvosok érdekképviseletét, de akár vissza is üthet a kormányra, és egységbe kovácsolhatja az orvostársadalmat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.